Недимовић: Приход Србије 4,2 милијарде долара од извоза пољопривредних и прехрамбених производа

Аутор: draganadpetrovic
734 посета

Србија је у 2020. години, коју је обележила пандемија корона вируса, извезла пољопривредних и прехрамбених производа укупне вредности 4,2 милијарде долара, изјавио је данас у Скупштини министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је казао да је тај износ 2017. године био 2,8 милијарди долара, а рецимо пре пет година 1,9 милијарди долара, наводећи да се то догодило јер је Србија пронашла нова тржишта и зато што је имала квалитетну робу коју је могла да понуди.

Према његовим речима, раније нисмо били на тржишту Кине, а сада се, каже, извози много производа, од говеђег меса преко меда, вина, док се на тржиште Индије извозе јабуке, а у Турску говеђе месо.

Илустрација: Извоз јабука на тржиште Индије

„Од јуче поново на основу Споразума о слободној трговини са Турском поново извозимо говедину. Таквих примера је још много”, навео је Недимовић.

Каже да Србија треба да планира тржиште Блиског истока које је добро платежно, док рецимо за свињско месо може да се осваја Вијетнам.

У том смислу је казао да је Србија већ аплицирала за извоз свињског меса у Вијетнам и да се сада чека одговор.

„Један од највећих потрошача свињског меса на свету је Вијетнам, јесте далеко, али добро плаћају”, истакао је Недимовић, преноси Танјуг.

Илустрација: Извозили смо и малине

Напомиње да је укупна трговина највише усредсређена на ЕУ и на земље ЦЕФТЕ.

Недимовић је најавио да ће Влада Србије донети посебну уредбу везану за набавку нове опреме у прехрамбеној индустрији, како би Србија могла да има количине које су неопходне за ритејл ланце.

Министар је казао да је кромпир из Ивањице, Горњег Милановца, Пријепоља успео да уђе у велике трговинске ланце, али подсећа и да се због тога што не раде хотели и ресторани потрошња смањила, а самим тим је дошло до обарања цене.

Извор:http://www.politika.rs/scc/clanak/476029/Srbija-prosle-godine-izvezla-prehrambenih-proizvoda-za-4-2-milijarde-dolara

Srodni tekstovi

1 коментар

Duško Dimic 31. март 2021. - 07:30

Poštovani,da li postoji mogucnost da se javnim pozivom koji sledi posle ovog pravilnika sa 50% nepovratnih sredstava, regulise prednost mladih poljoprivrednika koji su bili na spisku za sredstva mladima (1500000 dinara), ali zbog nedostatka sredstava jedan deo mladih to nece dobiti.

Одговори

Оставите коментар