Недимовић: Пољопривреда је државни приоритет

Аутор: draganadpetrovic
399 посета

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић у интервјуу за Курир поручује грађанима да нема места за велику бригу кад је реч о последицама глобалне кризе са енергентима. Он наглашава да је Србија прехрамбено независна и да ће проћи боље него огромна већина земаља због цене коју плаћа за гас. Министар најављује велике планове у ресору пољопривреде, с обзиром на то да је аграр добио још више новца у буџету за наредну годину. Говорећи о предстојећој изборној скупштини Српске напредне странке (СНС), Недимовић као члан Председништва најављује крај каријере за све оне који су помислили да су изнад странке.

Аграрни буџет за 2022. годину је за скоро петину већи од овогодишњег. Како ћете га потрошити, који делови пољопривреде ће осетити ово повећање?

 • Пољопривреда је државни приоритет. Мислим да растом аграрног буџета већ пет година заредом, на сваку дилему, ако ју је неко и имао, стављамо тачку. Више и не бројим проценте за које је увећан, јер откад се посебно издваја новац за пољопривреднике, 2022. година ће драстично надмашити све претходне. Буџет је прогресиван, рекордан и као такав ће дати озбиљну финансијску ињекцију српским пољопривредницима. Ту пре свега мислим на субвенције за куповину механизације, али и подршку млекарском сектору, који, како у свету, тако и код нас, пролази кроз озбиљну кризу. Нема сумње да захвалност за разумевање значаја аграра дугујемо и председнику Вучићу, премијерки и министру финансија.
Илустрација: Наредна година ће надмаш ити све претходне када је пољопривреда у питању

Како су на нашу пољопривреду утицали светска криза са енергентима и рекордне цене на берзама? Очигледно је пољопривредницима донела профит због виших цена, али поставља се питање – зар неће ту вишу цену на крају платити потрошачи?

 • Мислим да многи нису ни свесни колико се озбиљни потреси дешавају и колики ће се тек десити кад говоримо о енергентима. Ми засигурно нисмо изоловано острво, па да избегнемо последице, то се већ и осећа по ценама инпута у прехрамбеној производњи и, коначно, цени уља и сличних производа. Ипак, наша земља ће ову годину проћи боље него три четвртине света, са ценом коју плаћа за гас на првом месту. Будите сигурни да држава улаже вансеријске напоре да ублажимо могуће последице за следећу годину, баш због тога и председник Вучић ће имати озбиљне разговоре и с руским председником Путином.Хајде да одговоримо на забринутост грађана због раста цена основних животних намирница – хоће ли у наредном периоду још нешто поскупети, с обзиром на дивљање светских цена?
 • Као што сам већ рекао, немогуће је изоловати наше тржиште од окружења, као што ниједна земља на свету то није у стању да уради. Једноставно сви тргујемо са свима, не можемо њима продавати скупље наше производе, а да други према нама задрже старе цене. Преливање скока цена је увек присутно. Оно у чему се Србија ипак разликује од многих је да има своју прехрамбену независност, те да ће стратешки производи и намирнице бити увек доступни за све наше грађане. Разлога за превелику бригу апсолутно нема.

Влада је морала да реагује због рекордних цена пшенице и брашна, па је ограничила цену хлеба. Које мере се још разматрају?

 • То је то засад. Не очекујемо драстичан раст цена других прехрамбених производа. Наравно, уколико се и деси нешто, држава је спремна, реаговаће промптно.
Илустрација: не очекује се драстићан раст цена основних животних намирница/ Фото: Pixabay

Често вас из опозиције критикују да уништавате српску пољопривреду. Зашто сте готово редовно њихова мета?

 • Забринуо бих се да ме нико не напада. Од момента кад седнете у врућу столицу, то вам дође редовна ствар, као јутарња кафа, да не кажем еспресо. Шалу на страну, немам ништа против другачијег мишљења, али то треба да буде заиста озбиљна мисао, неки животан предлог, нешто што решава проблеме пољопривредника. Нажалост, за све ове године нисам чуо од те најгласније тзв. опозиције нити једну једину сувислу изјаву, а камоли предлог. Они, међутим, мисле да ће нападањем људи који напорно и озбиљно раде и себе представити као неког ко нешто ради. Не бива тако, господо, рукави се морају засукати, зној се мора пролити.

СНС ће 27. новембра имати изборну скупштину. Колико ће кадровски другачији СНС дочекати изборе на пролеће?

 • Ако смо нешто показали, то је онда способност да као озбиљна политичка организација будемо свесни реалности у сваком тренутку и у складу с тим се мењамо. Увиђајући где је простор за већи успех Србије, спремни смо да предузмемо апсолутно сваки могући корак да бисмо то и постигли. Не патимо од комплекса, немамо братије и кланове, ако је неко и покушао да успостави нешто слично, завршио је неславно. Завршиће каријеру свако ко мисли да је изнад странке. Управо у складу с тим ћемо и на изборној скупштини бирати нове, мењати старе. СНС на изборе излази спреман као и увек до сада, чистог образа пред грађане Србије, јасних резултата и још јаснијих циљева.
  Извор: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3808193/nedimovic-za-kurir-sns-nrma-bratije-i-klanove-ako-je-neko-i-pokusao-da-uspostavi-nesto-slicno-zavrsio-je-neslavno
 • Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић у интервјуу за Курир, између осталог, говорио је и о сада већ чувеним фармеркама.

Да ли је истина да сте фармерке, које сте носили на дочеку црногорског премијера Здравка Кривокапића, платили 1.700 динара? Да ли им је вредност у међувремену пала или порасла?

 • Нисам сигурно 200 евра, знам да би то неким критичарима више пријало, онда би им био мањи проблем што сам их носио. Како ни кад сам их куповао, тако ме ни сада не занима шта ће бити с њиховом вредношћу. Мада ако сам јефтине тако прогурао, замислите шта бих тек урадио са озбиљнијим – рекао је Недимовић.Сад кад се прашина слегла, како гледате на тај догађај и коментаре које је изазвао?
 • Исто као и тог дана. Ваше је да увек идете чиста срца кроз живот, одани идеји и циљу. Разни стицаји околности ће чинити своје и стављати вас у разне ситуације. Вазда ће бити хијена које чекају лава да ослаби, не би ли и њега за плен имали. Нека чекају, ионако за сложеније операције нису ни способни – додао је Недимовић.
 • Извор: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3808461/zamislite-sta-bih-tek-uradio-da-sam-ih-skuplje-platio-ministar-nedimovic-o-farmerkama-na-doceku-premijera-crne-gore

Srodni tekstovi

Оставите коментар