Недимовић поручио: Прехрамбена сигурност за Србију је приоритет 

Аутор: Gdjakovic
387 посета

У Њујорку је на маргинама дебате на Генералној скупштини УН одржан први виртуелни глобални самит о будућности хране. Циљ тог скупа је постизање напретка у вези са испуњавањем 17 циљева одрживог развоја, који су УН сачиниле пре 6 година као листу задатака.

Генерални секретар УН је на самиту у Њујорку упозорио да милијарду људи на планети је гојазно док су милиони гладни, он је подсетио да се трећина  хране баца, али начин на који се производи, прерађује и конзумира храна ствара чак трећину емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште. Због тога су неки од циљева одрживог развоја и окончање глади и сиромаштва.

Антонио Гутерес, генерални секретар УН: „Као глобална заједница морамо да променимо свој приступ у погледу пољопривредних субвенција и подршци запошљавања радника, морамо поново размислити о томе како видимо и вреднујемо храну, не само као робу којом се тргује, већ као право које дели свака особа“.

У Њујорку је у седишту УН УНИЦЕФ поставио екран на којем се види бројач  где се сваке секунде мењају цифре, како би се указало на то да су деца широм света изгубила до сада укупно 1,8 билиона школских часова због ковид мера.

Републику Србију на овом форуму линка представљао је Бранислав Недимовић, потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде који је овом приликом путем видео линка поручио свету да је проблем са пандемојим храну ставио  у фокус на глобалном нивоу: „Толико су скочиле цене житарица да је то невероватно али и потпуно природно јер број становника на планети расте, расте потреба за храном, са друге стране морамо имати у виду и екологију, а трећа страна је дигитализација. Ту ми морамо тражити своје место. Са аспекта Србије нема важније теме на којој морамо радити и са аспекта безбедности наше државе прехрамбена безбедност је једна од кључних тема безбедности“ нагласио је Недимовић у свом обраћању уз констатацију да  је дебата коју организују Уједињене нације Србији доста значи: „желимо да видимо друга искуства и виђења ситуације како би боље све сагледали и покушали да унапредимо свој систем“.

Да је значај овог догађаја велики, говори и податак да је на скупу говорило 90 највиших представника Држава и Влада међу којима су били премијер Италије Марио Драги, Сергеј Лавров – министар спољних послова Руске Федерације, Председник Аргентине Алберто Фернадез, Јошиде Суга – Премијер Јапана, Андреј Дуда – Председник Републике Пољске, Франц Тимерман, потпредседник Европске Комисије и бројни други званичници светских организација попут директора ФАО Ку Донгђуа.

Srodni tekstovi

Оставите коментар