Недимовић о новим видовима субвенција и извозу хране из Србије (ВИДЕО)

Аутор: draganadpetrovic
745 посета

После три деценије, пилеће месо из Србије наћи ће се од Нове године на тржишту Европске уније, док свињско месо чека последњу контролу у фебруару. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже за РТС да се договарају о извозу у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака.Бранислав Недимовић истиче да је свако ново тржиште прилика за развој. Сматра да је шанса Србије и у свежем месу и у месним прерађевинама.
„Има и једна ствар коју људи често не разумеју. Није свињско месо само бут, није само крменадла. Имате и других делова који не могу да се продају на неким тржиштима, али у Европској унији их траже“, објашњава Недимовић.

Каже да са премијерком Аном Брнабић покушава да се договори о извозу у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака…

„То је у Вијетнаму деликатес роба. Хоћемо да продамо све што имамо, а не да дођемо у ситуацију да продајемо само месо, а остало побацамо. Аутоматски су и трошкови већи и не може да буде већа цена на тржишту“, истиче Недимовић.

Илустрација: Министар Недимовић сматра да је извозна шанса Србије у свежем месу и прерађевинама/ Фото: Printscreen РТС

Након разговора са челницима Светске банке, Недимовић најављује да следи позив Светске банке и Владе Србије по систему 50-40-10 за сточаре – за набавку фарми, опреме неопходне за сточарство и трактора који су у функцији сточарства.

„С друге стране, преговарамо и о ИПАРД-у III. То је нова линија која ће ићи од 2022. до 2027. године. Биће знатно већи него што је био ИПАРД II. Учешће Европске уније ће бити 288 милиона евра“, наводи Недимовић.

Истиче да ће бити уведен и е-Аграр, односно могућност да се електронским путем подносе захтеви за субвенције.

Недавно је „Номад фудс“ постао власник „Фрикома“, а Недимовић напомиње да је та британска компанија највећи прерађивач смрзнуте хране у Европи.

„Они држе 14 одсто европског тржишта у ланцима које имају. Замислите која је то прилика за српску смрзнуту храну“, наглашава Недимовић.

Опширније о гостовању министра пољопривреде Бранислава Недимовића можете погледати на следећем линку:

Илустрација: Гостованје Бранислава Недимовића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде на РТС/ Youtube

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4535866/branislav-nedimovic-vijetnam-izvoz-repova-usiju-papaka.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар