Недимовић: Ово је добра година за пољопривреднике, нека се и они опаре

Аутор: draganadpetrovic
891 посета

У свету храна је за годину дана поскупела више од 30 одсто, подаци су Организације Уједињених нација за за храну и пољопривреду. Због чега расту цене намирница? Хоће ли се тај тренд наставити? То је ТВ Прва питала министра пољопривреде Бранислава Недимовића.
„Све цене житарица су ‘подвиљале’, што је за пољопривреднике добро јер ће имати више новца, али онда расту цене меса итд. Што се цена уља тиче, крећу се од 169 до 205 динара. Када уље скочи 10 динара, а једна породица потроши максимално четири литра уља месечно, то је 40 динара, дакле ни пола еспреса, рецимо“, рекао је министар Недимовић.Каже да је ово добра година за пољопривреднике. „Некад и они морају да се опаре. Није толики био раст цена уља колико је скочио сунцокрет.“

Илустрација: Рекордна цена сунцокрета/Фото: Pixabay

„Када причамо о месу – колико сам пута говорио овде јер је био проблем са ценам свињетине, сада се нико не жали. Морамо да водимо рачуна о читавом систему. Наравно да ће Влада реаговати ако дође до великог скока цена, али ја не очекујем да ће до тога доћи“, наглашава Недимовић.
Каже да цене гаса и електричне енергије вуку и цене хране.
„Видећемо како ћемо се поставити у читавој ситуацији када је реч о цени електричне енергије у прехрамбеном сектору, како не би у целом том ланцу дошло до поремећаја“, додао је.Истиче да је јуче био шокиран тиме што је један од великих европских произвођача вештачког ђубрива због цене гаса обустаио производњу.
„Добро је што Србија производи више хране него што јој је потребно. Не очекујем да се ништа посебно деси на унутрашњем тржишту, а на спољашњем – зарадићемо. Не очекујем да ће се десити ништа спектакуларно. Ако се деси – Влада ће реаговати“, каже Недимовић.

Илустрација: Министар Бранислав Недимовић гост у студију Прве телевизије/ Фото: Printsreen Прва телевизија


Истиче да су за поскупљење хране заслужне корона, енергетика, али и цене превоза.
„Цене житарица тешко да ће падати наредних година, а то је за Србију, која је извозник хране, добра вест. Што се тиче цена уља, не очекујем пад, али ни рат, очекујем да ће остати на овом нивоу“, рекао је министар пољопривреде истакавши да ће тражња за храном расти стално јер планета има ограничене ресурсе, а људи је све више.
„Ко буде играо паметно са храном, а Србија је једна од таквих земаља, тај ће да победи“, казао је он.

Илустрација: Млечно говедарство највише трпи због короне/ Фото: Pixabay

Каже да у сектору говедарства и даље има проблема, али да је Влада Србије донела раније одлуку да повећа премије.
„Очекујем да и ту дође до стабилизације, али је дефинитивно сектор млечног говедарства сектор који ће највише да трпи због короне и поремећаја на тржишту житарица“, додаје.
Каже да сутра излази коначна ранг листа за пројекат са Светском банком, око 700 људи ће добити тракторе, механизацију…
„Крећемо у програм ИПАРД 3, ту ће бити давања субвенција за механизацију, између осталог, а укупна цифра ће бити 280 милиона евра. Желимо да дамо новац тамо где је најпотребније, зато сада спроводимо контроле“, додао је Недимовић.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=10&dd=10&nav_id=1934469

Srodni tekstovi

Оставите коментар