Недимовић: Имамо довољно пшенице за себе и за извоз

Аутор: draganadpetrovic
334 посета

Србија придаје велики значај обезбеђивању основних животних намирница, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
– О томе најбоље говори и недавно обраћање председника Александра Вучића, и народ не треба да буде забринут – казао је Недимовић.

Он је током гостовања на ТВ Прва, рекао да су наше залихе житарица добре и да је прошле године било засејано негде око 598.000 хектара пшенице, а да је 632.000 тона и 732.000 хектара засејано 2022.године.

„Пшеница је у јако добром стању и већ крајем следећег месеца креће прва жетва“, нагласио је Недимовић.

Од овогодишње жетве очекује близу 3.5 милиона тона пшенице, што би према његовим речима, са прелазним залихама износило скоро 4,5 милона тона, а Србија је потросила 1,6 милиона тона у 2021.години.

„Имамо довољно пшенице за себе и довољно да извеземо“, поручио је Недимовић, уз напомену да је прво потребно проценити колике су домаће потребе.

Он је рекао и да је са кукурузом ситуација добра, а да је прошле године 1.020 милиона хектара засејано уз принос због сушне године од 6 милиона тона, а ове године 950.000 хиљада хектара, али уз очекивани принос од око 7 милиона тона.

Илустрација: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић гостовао је на Првој телевизији/ФОТО: Printscreen Прва телевизија

Недимовић је навео да Србија потроши око 4,3 милиона тона кукуруза, а да ће уз прелазне залихе имати дупло више.

Говорећи о ценама и залихама сунцокретовог уља нагласио је да ова намерница у Србији кошта 1,6 евра, годишње трошимо 82.000 тона или 82 милиона боца, а проузведе се 278 милиона боца или 278.000 тона.

„Ове године са прелазним залихама очекујемо још више и да тај вишак буде пута три, а у Аустрији оно кошта пет евра, а у Хрватској скоро три“, рекао је Недимовић.

Цена уља ће, каже, остати иста, а произвођачи очекују да ће због свега наведеног имати добру зараду од извоза.

Министар је изјавио да је ове године посејано 35.000 хектара шећерне репе, а да је годишња потрошња шећера 250.000 тона и да се очекује да га имамо 340.000 тона, што је, како је објаснио, некарактеристично за земље Европе које углавном шећер увозе.

Он је закључио да ће ове године бити добар биланс за Србију, са аспекта извоза пољопривредних производа и саопштио да очекује високу цену житарица, али да „влада води рачуна и балансира све то због купаца“.

У одговору на питање да ли ће водити исти ресор у новој влади, Недимовић је рекао и да је на функцији министра пољопривреде већ шест година и да је „то и превише“ , као и да ће можда бити „неки нови људи који носе нове идеје и енергију“, али да се „за то питају странка и председник Вучић“.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/imamo-dovoljno-psenice-za-sebe-i-dovoljno-da-izvezemo-video-2151103

ФОТО: Printscreen Прва телевизија

Srodni tekstovi

Оставите коментар