Министар пољопривреде Бранислав Недимовић гост је у емисији „Усијање“ на Курир телевизији.

Шанса за српске производе није само у Европи, већ се отвара и на тржиштима далеких светских дестинација, како каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Како да српски пољопривредник пласира своју робу у свету, да ли је органска храна нова шанса, како функционише промет прехрамбене робе кроз Отворени Балкан, који је стартовао пре неколико дана, али и шта ће бити у политичким водама открива у емисији „Усијање“.

 • Отворени Балкан је економски, али мировни пројекат. Све креће од економије, а сви ти прелази који су настајали 90-их година ред је да прво у сектору хране порушимо те баријере. Ово ће донети корист свима – каже министар Недимовић.
Илустрација: Отворени Балкан је економски али и мировни пројекат/ Детаљ са седнице у Тирани

Он је истакао да је јако важно одржавати добре односе са суседима.

 • 91 милиона евра је размена сектора хране између Србије и Албаније. Јако важно одржавати добре односе са суседима, јер тако у сваком тренутку можете развијати економију – истакао је министар Недимовић.Он је објаснио и како функционише транспорт робе од Куманова до Суботице.
 • Камион се не зауставља на граници, он одлази право на царину у Врање. Ту се раскњиже папири, више нема и неће бити бар са храном на прелазима Прешево-Табановце чекања на царини – истакао је министар.

Нису ишли лако договори између Северне Македоније и Албаније.

 • Јако ми је драго што је пукла чаша у Тирани на отварању самита, премијер Рама ју је случајно оборио, а наши људи кажу да је то на радост. Није било лако, јако су се препуцавали Албанци и Северно Македонци око договора. Ми смо ту били као јагњад – истакао је министар Недимовић који је додао да је најважнија промена начина размишљања не само у Србији, већ и у целом региону.

Спомиње се и отварање посебне траке на прелазу Прешево-Табановце за камионе који превозе храну.

 • Мислим да ће они који неће да уђу у Отворени Балкан, да ће трчати у њега кад виде када функционише и колико је добар профит. Они ту гледају да ће као Србија ту нешто да профитира, а иситина је да сви добијамо овим. Замислите за македонска вина, албанском парадајзу, који су они научили феноменално да пакују, колико ће ово бити значајно. Видим ја да се сви интересују за Отворени Балкан. Ја се надам да ће ови из БиХ кад буду видели добре тековине Отвореног Балкана желети да му се прикључе. Мислим да ће многи желети да се прикључе овом савезу – каже министар Недимовић.
 • Пре неки дан ме је контакирао министар трговине у БиХ, Саша Кошарац, да дође код мене са министром пољопривреде да му је објасним шта је то Отворени Балкан и како смо ми то завршили. Видим ја да њих интересује то, видим ја да се сви интересују. И како то како сад роба више не стоји, а стајала је 30 година. Све креће у животу од грудвице, па креће да се прави велика грудва – каже министар Недић.
Илсутрација: Климатске промене и пандемија донели проблеме са храном

Он је додао да су то интересовања и да ће он као министар пољопривреде дати све од себе да презентује то на најбољи могући начин.- У свету је тренутно огроман проблем са храном, са једне стране због климатских промена, са друге стране због односа. Кинези купују сада све што стигну од хране. Дошло је озбиљних поремећаја у свету. Цена јестивог уља поскупела је 65 одсто. У јануару прошле године цена је била 150 динара, сада је 170 та разлика је 13 подсто. Није зато што смо ми зауставили цене, већ зато што ми извозимо сунцокретово уље, ми имамо два или три пута више хране него што користимо – каже министар Недимовић.

Он је додао да Србија има одличне могућности за извоз органске хране.

 • Све што је преко 200 м надморске висине има органску храну. Ми смо органску храну прилагодили оном тржишту које најбоље плаћа, а извоз органске хране је сада скочио за 7 одсто. У ЕУ су озбиљни покрети који се боре против сточарства због загађења животне средине. Поред енергетике, храна ће бити главна за извоз – каже министар пољопривреде.
  Када су у питању субвенције, министар Недимовић је истакао да ће бити новца за све.
 • Биће новца за све, немојте да стојите у реду за субвенције. Биће за све, видећете, немојте да се бојите. Ово је као за тракторе, не брините ништа – каже министар Недимовић.
  Говорећи о Божићу о је свима пожелео пре свега добро здравље.
 • Родио сам се у време када није било популарно славити Божић. Највећим делом одрастао сам уз деду и бабу и то се увек поштовало. Увек је било ломљење колача, жито, одлазак у цркву. Сећам се да је свештеник долазио код нас у Митровицу, а данас сам био код мог оца Душка, посетио сам га код куће. Имао сам потребу да попричам са њим. Моја деце увек воле да пронађу новчић. Леа је данас нашла новчић, а ја сам за то баксуз, деци то више значи – истакао је министар пољопривреде.
Илустрација: Биће новцаза све субвенције, нема ралога за бригу

Он је додао да би гледаоцима Курир телевизије једино пожелео здравље.

 • Гледаоцима бих пожелео здравље, да се чувају од ове короне. Гледам у цркви, нико не носи маску. Погледајте цифре, само здравље бих пожелео гледаоцима – каже министар Недимовић.
 • Извор: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3846083/uzivo-ministar-nedimovic-gost-na-kurir-televiziji-sansa-za-izvoz-srpskih-proizvoda-sirom-sveta

Srodni tekstovi

Оставите коментар