Недимовић:“Круг двојке“ мора да зна да пољопривредници морају од нечег да живе

Аутор: draganadpetrovic
372 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је да „круг двојке“ мора да зна да пољопривредници морају од нечег да живе.Гостујући на Телевизији Прва, министар је говорио о томе да ли на тржишту Србије има довољно минералних ђубрива, да ли је тачно да су у односу на прошлу годину дупло скупљи, те хоће ли због скока цене ђубрива храна поскупети.

Нагласио је да је Србија један од озбиљнијих извозника природног ђубрива.
„Цене јесу отишле горе за минерална ђубрива, а разлог томе су гас који нам је потребан за азотни део, а који увозимо из Русије, као и фосфор и калијум, које такође увозимо. Али не бисмо били конкуретни да је наша цена виша од осталих, то је једноставно тренд на берзама“, поручује Недимовић.Одговарајући на питање како ће се то одразити на цене хране, министар наглашава да су поскупели инпути, па тиме и финални производи.

„Можете вештачки да држите цене, али онда ће све отићи у извоз, то је немогуће… Поготово имајући у виду све међународне споразуме, ми не можемо да останемо ‘пусто остро'“, казао је он.

Осврнуо се на једно од претходних гостовања на поменутој телевизији, када је цене уља поредио са ценама еспреса, рекавши тада да „када уље скочи 10 динара, а једна породица потроши максимално четири литра уља месечно, то је 40 динара, дакле ни пола еспреса“.

Илустрација: Брига о селу на првом месту

„Видео сам да је то привукло доста пажње, након чега сам добио критике ‘круга двојке’, али ти људи морају да схвате да пољопривредници морају да живе од нечега“, поручио је Недимовић.

Корона је направила тектонски поремећај на тржишту хране, напомиње он.

„Ипак, мислим да ћемо ми боље проћи од неких других земаља“, каже министар, додајући да је Србија земља хране, те да ми много више производемо него што можемо да потрошимо.

Како је истакао, према недавно објављеним подацима Репубичког завода за статистику, извоз хране у Србији скочио је 19 посто.
„Имали смо ниске цене житарица, сада су оне скочиле од 50 до 70 одсто и то је за наше пољопривреднике добро“, рекао је.
Повећане су, подсећа, премије за литар млека са седам на десет динара.

Илустрација: Припреме за извоз пилећег меса у Кину/ Фото: Pixabay

Прошле недеље, додао је министар, стигле су и добре вести из Кине, одакле су тражили да им Србија достави још неке потребне ствари да би нам дозволили извоз пилећег меса на то велико тржиште.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=10&dd=28&nav_id=2046890

Фото: Printscreen Прва телевизија

Srodni tekstovi

Оставите коментар