На једном месту проглашени најбољи орачи и ученици пољопривредних школа. Погледајте ко су добитници награда!

Аутор: Gdjakovic
809 посета

Ново Село, код Врњачке Бање, је поново било домаћин такмичења орача након прекида дружења пољопривредника због пандемије. Уз традиционалну манифестацију девету по реду, организована су и стручна предавања која су припремљена уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН). Директор ИПН-а који је овом приликом  рекао да је слабо интересовање за упис у пољопривредне школе и факултете. Због тога су потребне овакве манифестације које афирмишу ове образовне инсититуције и зато смо покренули  иницијативу за доделу награда др Ђорђе Радић, за најбоље ученике средњих пољопривредних школа. 

Током  манифестације одржана је колонија „Слике са села“, на којој су ликовни уметници из различитих крајева Србије осликавали мотиве са села. Уз уметнике са четкицом, биле су и уметнице са варјачом,  а одржана  је одржана и изложба производа домаће радиности, старих заната и производа. Весело је било и захваљујући наступу Фолклорног ансамбла „Бане Миленковић“ из Новог Села, које ове године обележава девет деценија постојања.

Ове године били су присутни и гости из Републике Српске, свих крајева Србије, а подршка је стигла и од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у чије име је „Смотру лепоте живота на селу“ свечано  отворио помоћник министра Александар Богићевић, који је овом приликом рекао: “Одржавање оваквих манифестација након пандемије вируса корона веома је значајно да се људи окупе и друже, али и да стекну нова и размене досадашња искуства из производње“. Међу гостима, био је и  Драган Шкорић, као и државни секретар у Министарству пољопривреде, Велимир Станојевић.

Такмичењу у орању претходио је дефиле трактора. Стручни жири из различитих крајева Србије је оцењивао умеће у орању, а посебно су се бодовали правац орања, уједначеност, налегање пластице, као и задата дубина. Ово такмичење у орању је специфично и по томе што не ору сви такмичари истовремено, него се прозива сваки учесник да крене са радом. Ратари су се надметали у две категорије, тракторима снаге до и изнад 60 КС. Такмичари су се окупили из села у кругу 20 километара од Новог Села, али су учествовали и гости из Црепаје, Гајдобре, из Влашке код Младеновца.

Утисци учесника су да орање ове године није било лако. Земља је била сува, а киша је падала током такмичења и то у више наврата, тако да овај пут ни сви такмичари нису имали исте услове за рад. Сваки такмичар је имао задатак да изоре површину 6×30 м и то тако што прву бразду отвара на дубину максимално 9 цм, а затвара је на дубину 18 цм. Коначна задата дубина орања је 25 цм.

– Да се само ускочи у трактор који баш и не познајеш и ради плугом, није било лако. Орање је прекидала киша неколико пута. Након кише трактор је проклизавао и било је тешко држати правац, али на крају сам успела да урадим шта је требало, каже Жаклина Милошевић, нагласивши да је био изазов учестовати.

И пољопривредник Горан Ламбета из Гајдобре, који се такође опробао у орању сматра да услови нису били лаки и да је фалило да пред такмичење падне око 50 литара кише.

Најбољи у орању у катерији до 60 КС био је Бранко Милутиновић,  из села Вранеши, а у категорији са тракторима веће снаге од 60 КС Мирко Томић из Старог Трстеника, који је орао двобразним плугом обртачем у агрегату трактором Саме Еxплорер.

Бранко Милутиновић, из Вранеша је учесник такмичења сваке године, од младости вози трактор. Он је похвалио све учеснике и спортски рекао да ипак неко мора бити победник, а ове године је то он.  Забележено је и да је најстарији учесник у такмичењу  био Живота Удовичић, из Новог Села, а посебну драж такмичењу дала су три дечака узраста од девет до 12 година, који су показали да ова манифестација има будућност. Међу њима је најмлађи Михајло Веселиновић, из села Отроци. Награђен је књигом „Пољопривредни Пољопривредников календар 2021“, уз чији садржај ће обогатити своја знања о пољопривредној производњи. И ове године најбољи орачи су добили вредне награде, а златни спонзор манифестације је била Фабрика уља Модрича.  

Како је рекао директор Института за примену науке у пољопривреди др Раде Јовановић, победници ове манифестације су сви, а надасве Ново Село, у којем је после дужег времена пала дуго прижељкивана киша. Ипак, апсолутни победник овог скупа, прва међу једнакима је Марија Сеочанац, која је и протагониста такмичења у орању и целокупне манифестације.

– Ваша воља да учествујете у овом такмичењу и ова енергија коју Ново Село шаље Србији данас, ваша слога, јединство и заједништво су победили на данашњој манифестацији. Пада киша, али свима је лепо и у срцу је пријатно када се види како се деца овде играју, и како се у селу може лепо живети, рекао је др Јовановић.  Част да међу бројним представницима научних и стручних установа уручи награду, припала је и Горану Ђаковићу који је и сам био међу најбољим ученицима и студентима, а данас уређује Агробизнис магазин, и један је од блиских сарадника министра Бранислава Недимовића.


Средња школа“ Свети Трифун“ са домом ученика Александровац – Александар Ћирић
БИОТЕХНОЛОШКА ШКОЛА “Шуматовац” Алексинац – Јана Леповић
Пољопривредна школа Бачка Топола – Мирослав Фејса
Средња школа Барајево – Никола Станисављевић
Пољопривредна школа са домом ученика ПК Београд Београд – Ива Мишћевић
Хемијско-прехрамбена технолошка школа Београд – Никола Аксић
Средња школа Блаце – Милица Живковић
Мачванска средња школа-Богатић Богатић – Александар Кнежевић
Техничка школа “Бошко Крстић” Бојник – Мартина Михајловић
Средња стручна школа Црвенка – Јосип Нађ
Пољопривредна школа са домом ученика Футог Футог – Ђорђе Станојев
Средња школа Гроцка – Никола Јовановић
Средња стручна школа “ Борислав Михајловић Михиз“ Ириг – Стефан Ђурић
Средња стручна школа „Васа Пелагић“ Ковин – Анђела Станковић
Прва техничка школа Крагујевац – Душан Перић
Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево -Ања Дуканац
Хемијско – технолошка школа Крушевац – Драгослав Лукић
Пољопривредна школа Лесковац – Александра Костић
Пољопривредна скола Пристина- Лесак Лешак – Мина Вучковић
Пољопривредна школа са домом ученика „Рајко Боснић“ Неготин – Немања Давидовић
Прехрамбено-хемијска школа Ниш – Анђела Михајловић
Угоститељско туристичка школа Нови Пазар – Лејла Фехратовић
Пољопривредно-хемијска школа Обреновац – Александар Бандур
Техничка школа 23. мај Панчево – Сашка Петковић
Технолошка школа Параћин – Кристина Алексић
Млекарска школа са домом ученика „Др Обрен Пејић“ Пирот – Кристина Путић
ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА „Соња Маринковић“ Пожаревац – Давид Милошевић
Пољопривредна школа са домом ученика “Љубо Мићић“ Пожега – Лука Цвијовић
Пољопривредна школа“ Радош Јовановић Сеља“ Прокупље – Маријана Пантић
ПОЉОПРИВРЕДНО-ВЕТЕРИНАРСКА ШКОЛА Рековац Лука Савић
Средња стручна школа „Стеван Петровић – Бриле“ Рума Владимир Опарушић
Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ“ Смедерево Алејандрина Изqуиердо Пинеидо
Пољопривредно-шумарска школа „Јосиф Панчић“ Сурдулица Драгана Марковић
Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика „Свилајнац” Свилајнац Марко Костић
Средња пољопривредна школа са домом ученика-Шабац Шабац Петар Јанковић
Средња школа “Краљ Петар И” Топола Драган Миливојевић
Пољопривреднна школа са домом ученика „Ваљево“ Ваљево Никола Марковић
Средња пољопривредно-ветеринарска школа „Стеван Синђелић“ Врање – Марија Стојилковић
Пољопривредна школа “ Вршац“ Вршац – Гаврило Зубац
Средња школа „Светозар Крстић Тоза“ Вучје – Сара Станковић
СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА Зрењанин – Анђела Грубачки
Средња школа – Житорађа Житорађа – Сашка Станојевић

Srodni tekstovi

Оставите коментар