На пијацима у Србији поскупеле стеоне јунице и јагњад док су бикови и свиње јефтинији у кланицама

Аутор: Gdjakovic
672 посета

Приплодне краве СМ расе биле су скупље током прве седмице јула, на сточној пијаци у Крагујевцу, пошто се продаја ове категорије говеда најчешће одвијала по цени од 250.000 динара по грлу.
Пад откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма забележен је у првој седмици јула у кланицама на подручју нишавског региона. Доминирао је износ од 340 дин/ког. Нижа је била продајна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма на сточној пијаци у Краљеву. Доминирао је износ од 290 дин/кг.
У кланицама на територији јужнобанатског региона забележен је пад откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма, у односу на претходни период. Доминирао је износ од 320 дин/кг. Доминантна цена товних бикова СМ расе телесне масе предко 500 килограма достигла је износ од 360 дин/кг у кланицама на подручју пчињског региона. Откупна цена мушке телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила је 500 дин/кг, док су за женску телад исте телесне масе одгајивачи са подручја моравичког региона од стране кланичара добијали 450 дин/кг.

Кланичари са подручја јабланичког региона протекле су седмице откупљијвали товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма по доминантној цени од 350 дин/кг и краве за клање СМ расе по доминантној цени од 240 дин/кг. На сточној пијаци у Лесковцу је изостала понуда телади и осталих категорија говеда. За откупљену телад СМ расе кланичари са подручја Шапца и околних места плаћали су од 710 до 780 дин/кг, али је доминирао износ од 750 дин/кг. Такође је вршен откуп товне јунади телесне масе преко 480 килограма по доминантној цени од 355 дин/кг.

Пад откупних цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма и крмача за клање забележен је протекле седмице у кланицама на подручју јужнобанатског региона. Доминантна цена товних свиња износила је 250 дин/кг, док је доминантна цена крмача за клање износила 200 дин/кг. Обим откупа товних свиња био је просечан, а крмача за клање слаб.
Обе категорије товних свиња и крмаче за клање биле су јефтиније, у односу на последњу седмицу јуна, на пијаци живе стоке у Крагујевцу. Продаја товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма најчешће се одвијала по цени од 220 дин/ кг, док је код товљеника телесне масе преко 120 килограма доминирао износ од 200 дин/кг. За крмаче за клање требало је издвојити 190 дин/кг. На пијаци живе стоке у Новом Саду дошло је до пада цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, на доминантних 400 дин/кг и товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, на доминантних 250 дин/кг. Нижа је била откупна цен прасади телесне масе од 16 до 25 килограма у кланицама на подручју зајечарског региона, пошто је доминирао износ од 380 дин/кг. Репортери СТИПС из Чачка протекле су недеље евидентирали раст продајних цена обе категорије прасади, па су за грла телесне масе до 15 килограма купци требали да издвоје 370 дин/кг, док је у категорији прасади телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ од 350 дин/ кг. Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма била су скупља, у односу на претходни период на пијаци живе стоке у Нишу, пошто је доминирао износ од 400 дин/ кг.

На сточној пијаци у Нишу дошло је до раста цене јагњади у односу на претходни период. Доминирао је износ од чак 500 дин/кг. Обим продатих грла био је доста слаб. Раст цене јагњади евидентирао је репортер СТИПС на пијаци живе стоке у Краљеву, пошто су се најчешће могла  пазарити по цени од 350 дин/кг. Шиљежад су била скупља портекле седмице у кланицама на подручју подунавског региона. Откуп је најчешће обављан по цени од 280 дин/кг.
На сточној пијаци у Крагујевцу забележен је пад продајних цена јаради и двиски. За разлику од њих виша је била продајна цена оваца. Доминантна цена јаради била је 200 дин/кг, за двиске су одгајивачи добијали најчешће 230 дин/кг, а за овце 170 дин/кг. У понуди је било неколико јаради и по двадесетак оваца и двиски. Поред јагњади чија је доминантна цена износила 340 дин/кг, двиски чија је цена била 200 дин/кг и оваца код којих је доминирао износ од 170 дин/кг, на пијаци живе стоке у Чачку су се могла пазарити и јарад, по доминантној цени од 200 дин/ кг.

Репортери СТИПС из Лознице су на газдинствима у околини овог града забележили пад доминантних цена пшенице, кукуруза окруњеног природно сушеног и сточног јечма упакованих у џакове. Код сва три пољопривредна производа је доминирао износ од 30 дин/кг. Није било промене цена ни у малопродајним објектима на подручју Краљева, пошто је доминантна цена сојине сачме износила 98 дин/кг, а сунцикретове сачме 58 дин/кг. На пијаци у Нишу су такође били јефтнији кукуруз и пшеница током протеке недље, пошто је доминирао износ од 25 дин/кг
код оба пољопривредна производа. Нижа је била продајна цена пшенице и кукуруза и на газдинствима у околини
Панчева. За кукуруз је требало издвојити 25 дин/кг, а за пшеницу 27 дин/кг. На пијаци у овом граду је, такође, био
јефтинији кукуруз, јер је доминирао износ од 30 дин/кг. Доминантна цена сојине сачме износила је 100 дин/кг у малопродајним објектима на подручју Чачка. За сунцокретову сачму и луцеркино брашно купци су протекле седмице требали да издвоје 50 дин/кг. На подручју Лесковца је цена пшенице и кукуруза била изједначена
током прве седмице јула, пошто је код оба пољопривредна производа доминирао износ од 30 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју овог града било је јефтиније сточно брашно, пошто је доминирао износ од 32 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар