На бегечкој пијаци има свега чак и брендирана шаргарепа

Аутор: draganadpetrovic
168 посета

Бегеч је удаљен двадесетак километара од Новог Сада, а осим по Бегечкој јами, ово место је светски познато по шаргарепи, производу са географски заштићеним пореклом.Чувени бренд може се пазарити и на бегечкој пијаци, а она је лако уочљива, јер се налази уз пут који повезује Нови Сад са Бачком Паланком, те није за чудити што се често деси да и путници у пролазу скрену с главног правца и застану да је купе, уз још неке домаће производе који су у понуди, кажу нам продавци са којима смо јуче разговарали.

– Некада је пијаца била баш у центру села, ближе цркви, но сада је на северној периферији – рекла је Катарина Петржљан, која је иначе била продавац 35 година на новосадској Футошкој пијаци, а сада у томе помаже сину у Бегечу.
– Продајемо туцану слатку и љуту паприку које сама правим, али и шварглу, чварке и бундеве. Све су овде домаћи производи и то воле људи да купују. Још када виде да је све фришко, не могу да одоле.

Илустрација: На тезгама има и домаћа алева паприка

Упркос јутарњој густој магли и мразу, пијаца је живела, будући да је субота једини пијачни дан. Упаковани у шалеве, руковице и капе, мештани села дошли су да допуне своје фрижидере, а Бранко Прељић казао нам је да сваке суботе дође да купи најбољи сир на свету код Вере.

– Једне суботе је пре мене дошао човек и купио целу канту, па за мене није ништа остало и баш сам се изнервирао, седам дана нисам имао сира да једем – кроз смех нам прича Бранко, објаснивши нам да се ради о старом, преврелом сиру, који може да се пореди са фетом. – На другој тезги докупим и неке производе из Мађарске, па сам миран до наредног пијачног дана.

Ђурђину Максимов поздравили смо испред тезге са мађарским производима, а она нам каже да се атмосфера на пијаци изменила. Има људи да пазаре, но све зависи и од дебљине новчаника.

– Слабо народ купује, сви код куће нешто гаје и производе, а овде дођу само понешто да докупе – каже нам бака Ђурђина. – У својој башти и ја гајим купуса, зелени, од свега по мало, а довољно за моје потребе. Овде дођем да купим мало сувог меса.

Илустрација: Многи на ову пијацу долазе због сувог меса

Бегечка пијаца располаже са двадесетак тезги. У предњем делу продају се углавном домаћи производи, воће и поврће, кобасице, сир, зачини и слично, а у другом делу је шест тезги резервисано за хемију, гардеробу и друге кућне потребштине. Ипак, и купци и продавци кажу да је некада пијацу посећивало више људи, али је приметно да је куповна моћ опала, а са тим је и пијаца све мање посећена.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/na-begeckoj-pijaci-u-ponudi-od-domaceg-sira-do-robe-iz-madarske-za-brendiranu-sargarepu

ФОТО: Unsplash

Srodni tekstovi

Оставите коментар