Национални дијалог – Светски дан хране

Аутор: Gdjakovic
195 посета

У оквиру активности везаних за обележавање Светског дана хране (16. октобар), који је установљен 1945. године на иницијативу Ујeдињих нација када је и основана Организацијa за храну и пољопривреду (ФАО), у Београду је одржан Национални дијалог у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Организације за храну и пољопривреду УН и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

 

Тема дијалога била је „Нико не сме бити заборављен“ а циљ је био да се подигне свест о прехрамбеној сигурности тежећи ефикаснијој производњи, квалитетнијој исхрани, унапређењу животне средине и животним навикама. Учесници дијалога говорили су о начинима на које можемо трансформирати наше прехрамбене системе уводећи одржива и свеобухватна решења која обухватају дугорочни одрживи развој, инклузивни раст и већу отпорност.

 

Помоћник министра пољопривреде Ведрана Илић навела је у свом излагању да је храна основно право које је повезано са благостањем и здрављем свих људи, а како се до 2050. године очекује да ће глобална популација достићи 10 to, наш императив мора бити да произведемо више хране за више људи, и да то урадимо на одржив начин.

 

Илић је истакла да морамо искористити снагу знања да побољшамо прехрамбене системе како би они обезбедили сигурну храну, приступачну за све, а истовремено чувајући природне ресурсе и борећи се против климатских промена.

 

„По мом мишљењу, одрживи прехрамбени системи почињу развојем најбољих пољопривредних пракси, увођењем нових зелених технологија, побољшањем система дистрибуције хране и смањењем бацања хране“, закључила је Илић.

 

Fabio Scano, в.д. сталног координатора Уједињених нација, директор канцеларије СЗО у Србији и специјални изасланик Регионалног директора за подручје Западног Балкана изјавио је да рад на прехрамбеним системима подразумева много више од рада на пољопривреди и производњи хране, прекомерној тежини и гојазности.

 

“Он значи умрежавање свих тачка које повезују природу, пољопривреднике, привреду, здравље и науку, тако да заједно градимо бољи, здравији и еколошки одговорнији свет“, објаснио је Scano.

 

Проф. Др Душан Живковић, декан Пољопривредног факултета указао је да је проблем хране и квалитета хране коју једемо – питање које је актуелније него икада.

 

„Пољопривредни факултет настоји да да свој допринос едукацији на свим нивоима, од фармера, преко студената и сарадње са институцијама а све у складу са промоцијом одрживог приступа храни и принципима зелене пољопривреде“, истакао је Живковић.

 

Присутни су се на крају панела сагласили да је неопходно обезбедити одрживост прехрамбених система која се пре свега огледа у проналажењу решења за производњу довољне количину здраве хране на начин да основе економске, социјалне и еколошке претпоставке које се користе за производњу не угрозе исхрану и живот будућих генерација.

Srodni tekstovi

Оставите коментар