Наставља се раст цене кукуруза и пшенице

Аутор: draganadpetrovic
264 посета

НОВИ САД: На Продуктној берзи у Новом Саду ове недеље прометовано је 2.200 тона робе, што је за 25,14 одсто мање него претходне седмице.

Финансијски промет био је мањи за 20,1 одсто и износио је укупно 61.672.500 динара, наведено је у извештају Продуктне берзе.

Цене кукуруза и пшенице наставиле су раст, док је соја имала силазни тренд цене у односу на претходну седмицу. Највише се трговало кукурузом.

Почетак недеље на тржишту кукуруза обележило је повећање активности и понуда која је била доста слабија од тражње, да би половином недеље дошло до смањења активности учесника на тржишту.

Кукуруз је ове недеље заузео примарно место у трговању, учествујући у укупном обиму промета са 50 одсто, а највише интересовања купци су показали за кукуруз са анализом на афлатоксин.

Кукурузом се трговало на јединственом ценовном нивоу од 17,60 дин/кг без ПДВ-а (19,36 дин/кг са ПДВ-ом) што уједно представља и пондер цену.

У односу на седам дана раније, приметан је ценовни раст од 1,41 одсто.

Трговало се и кукурузом са преузимањем до 29.2.2024. године по цени од 18,00 дин/кг без ПДВ-а, а закључен је и робно-берзански уговор на паритету ЦПТ лука по цени од 18,50 дин/кг без ПДВ-а.

Када је у питању пшеница, током читаве недеље тражња је била већа од понуде, која је била изузетно слаба.

Након две седмице у којима је пшеница била најтргованија култура, ове недеље она је у укупном обиму промета учествовала са 27 одсто.

Илустрација: Највише се трговало пшеницом

Житом се трговало у ценовном распону од 21,20 до 24,00 дин/кг без ПДВ-а.

Пондер цена износила је 22,86 дин/кг без ПДВ-а (25,14 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на протеклу недељу забележен раст цене.

Будући да се током седмице највише трговало пшеницом са вишим параметрима квалитета, раст цене износио је 10,7 одсто.

Трговало се такође и пшеницом са хектолитром 72кг по цени од 18,30 дин/кг без ПДВ-а, као и пшеницом на паритету ЦПТ купац са плаћањем по испоруци по цени од 24,71 дин/кг без ПДВ-а.

На тржишту соје током читаве недеље није забележена већа активност учесника, а однос понуде и тражње био је уравнотежен.

Илустрација: Уравнотежен однос понуде и потражње соје

Сојиним зрном се трговало у ценовном распону од 53,50 до 55,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета, при чему је био приметан пад цене како се седмица ближила крају.

Пондер цена износила је 53,84 дин/кг без ПДВ-а (59,23 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на седам дана раније пад цене од 1,39 одсто. Од укупног обима промета соја је чинила 18 одсто.

Тржиште сточног јечма и ове недеље је било мирно, а закључен је један робно – берзански уговор за сточни јечам са хектолитром 60кг по цени од 16,90 дин/кг без ПДВ-а (18,59 дин/кг са ПДВ-ом).

Извор: https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/poljoprivreda/cene-kukuruza-i-psenice-nastavile-su-rast-na-produktnoj-berzi-prodato-2200#google_vignette

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар