Наставља се раст цена, у јануару највише поскупела уља

Аутор: draganadpetrovic
414 посета

Светске цене хране су забележиле раст у јануару, и крећу се близу 10-годишњег максимума, при чему су највише поскупела биљна уља, објавила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Индекс цена хране који израчунава ФАО, а који прати месечне промене цена прехрамбених производе којима се највише тргује на глобалном нивоу, износио је у просеку 135,7 поена у јануару у односу на навише ревидирани децембарски показатељ од 134,1 поен.

Поскупљење хране доприноси општем порасту инфлације, која се повампирила с опоравком економија од кризе изазване коронавирусом, а ФАО упозорава да раст трошкова доводи у ризик сиромашније становништво у земљама које се ослањају на увоз.

Агенција УН са седиштем у Риму, такође је повећала процену глобалне производње житарица у 2021. години на 2,793 милијарде тона са претходне процењених 2,791 милијарди тона.

Илустрација: Рекордне цене уља на глобалном нивоу/ ФОТО: Pixabay

ФАО је саопштио да су цене биљних уља порасле у јануару за 4,2 процента на месечном нивоу и да су достигле рекордне нивое, услед смањења расположивих количина за извоз и других ограничења која утичу на понуду, као што су недостатак радне снаге и неповољне временске прилике.

„Присутна је забринутост да се утицаји ових ограничења неће брзо ублажити”, навео је у саопштењу Бубакер Бен-Белхасен, шеф Одељења за тржишта и трговину у ФАО.

Међународне котације млека и млечних производа су порасле за 2,4 процента у јануару, пети месец узастопно, а највише су скочиле цене обраног млека у праху и путера.

Житарице су прошлог месеца укупно посматрано поскупеле за само 0,1 проценат, при чему је кукуруз скочио за 3,8 посто у односу на децембар, због упорне суше у Јужној Америци, док је, насупрот томе, пшеница појефтинила за 3,1 одсто, чему су допринеле издашне жетве у Аустралији и Аргентини.

Цене меса су незнатно ојачале у јануару, док су котације шећера забележиле пад од 3,1 одсто у односу на претходни месец делимично због повољних перспектива производње у земљама великим извозницима – Индији и Тајланду, саопштио је ФАО.

Илустрација: Послупео и путер/ ФОТО: Pixabay

У одвојеном извештају, ФАО је повећао своју процену глобалне производње житарица у 2021. због веће производње пшенице у Аргентини и Аустралији. као и у Русији и Украјини, него што се раније предвиђало.

„Очекује се да ће светска сетва пшенице у 2022. бити већа, подстакнута углавном повољним временским условима на северној хемисфери, мада би високи производни трошкови могли да одврате произвођаче од знатнијег повећања”, напомиње ФАО.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/498649/Cene-hrane-porasle-u-januaru-najvise-su-poskupela-biljna-ulja

Srodni tekstovi

Оставите коментар