Наставак извоза раније уговорене пшенице у Северну Македонију

Аутор: draganadpetrovic
405 посета

МИНИСТРИ пољопривреде Србије и Северне Македоније договорили су се на данашњем састанку у Београду да извоз пшенице, кукуруза, брашна и јестивог уља у Северну Македонију буде настављен у наредном периоду, према раније уговореним количинама, сазнаје Тан‌југ у Министарству пољопривреде.
Министри Бранислав Недимовић и Љупчо Николовски разговарали су о иницијативи Отворени Балкан, чији се значај посебно истиче у актуелној ситуацији када се затварају многа тржишта у свету, речено је у Министарству.

Потврђено је да је главна тема разговора била извоз пшенице, кукуруза, брашна и уља према количинама које су уговорене пре увођења забране.Додаје се да се извоз на основу раније уговорених количина поменутих производа наставља „утврђеном динамиком у наредном периоду“.

Илустрација: Разговори министара пољопривреде Србије Бранислава Недимовића и његовог колеге из Северне Македоније Љупча Николовског/ ФОТО: Printscreen Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Македонски министар Николовски је након састанка изјавио за РТВ Македоније да је с Недимовићем договорио да забрана извоза житарица, брашна и уља из Србије за Македонију буде укинута у наредних седам до десет дана.

-То значи да ће бити реализовани сви договори привредних партнера, чланова свих привредних комора. Забрана ће бити укинута, а о договореним количинама ће председник македонске Владе упутити писмо премијерки Србије већ данас, с циљем да забрана која је на снази последњих седам дана буде укинута, као што је договорено на данашњем састанку. То значи да ће Македонија имати довољне количине ових стратешких роба све до наредне жетве и да грађани треба да буду спокојни, поручио је Николовски.

Извор:https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1099232/ukida-zabrana-izvoza-hrane-severnu-makedoniju-ministri-nedimovic-nikolovski-dogovorili-skidanje-blokade

Srodni tekstovi

Оставите коментар