НАЛЕД: Пољопривредне субвенције на клик, књиге поља и декларисање хране

Аутор: Gdjakovic
293 посета

Успостављање платформе еАграр најављено је за наредну годину, а више од 450.000 пољопривредних газдинстава регистроваће се четири пута брже и једноставније него до сада. Такође, сви пољопривредници моћи ће електронски да поднесу захтеве за субвенције, због чега је увођење овог дигиталног решења главни приоритет који Савез за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у номинује за нову Владу.

У фокусу Савеза у наредне две године наћи ће се и увођење електронске књиге поља за закупце пољопривредног земљишта, укидање пореза на донације хране и усклађивање прописа из области безбедности и квалитета хране са европским законодавством, како би трговина са Европском унијом била олакшана. Увоз и извоз робе били би ефикаснији и када би се у Србији признавали резултати ЕУ лабораторија, као и када би се усагласила примена прописа из области декларисања хране у делу означавања земље порекла, што је сада додатни трошак за увознике и кочи пласман робе.

– Са тим у вези је свакако и смањење административних трговинских препрека, рационализација трошкова и административних процедура у сектору хране и пољопривреде, у циљу побољшања пословања привредних субјеката. Један од важнијих циљева јесте усклађивање националног законодавства са европским стандардима, што је посебно важно, јер то у ствари значи и боље и сигурније услове тржишног пословања – истакла је Тамара Пењиић, нова председница Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у и извршна директорка производње Индустрије меса Царнеx.

Према последњем извештају Агенције за заштиту животне средине, готово половину комуналног отпада на депонијама, током прошле године, чинио је биоразградиви отпад. Чланови НАЛЕД-а, припремили су предлог измене регулативе које би омогућиле донирање хране пред истеком рока, како би компаније здраве намирнице са ознаком „најбоље употребити до“, могле лакше да усмере ка онима којима су потребне.

Државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Душанка Голубовић истакла је да су све иницијативе Савеза у складу са плановима министарства и да ће овај ресор привести крају активности које су у претходном сазиву започете.

– На развоју еАграра ћемо радити током наредне године интензивно, а већ у фебруару очекујемо постављање базе података. Наш буџет је прешао 5% укупних пореских прихода и тако ће бити и следеће године, а највећи део је усмерен на субвенције и подстицаје у пољопривреди, али увешћемо и јасније критеријуме, којима ћемо подстаћи да производи буду квалитетнији и конкурентнији на страном тржишту – рекла је Голубовић.

Као највећи резултат Савеза истиче се увођење електронске платформе за пријаву сезонских радника у пољопривреди, путем које је од 2019. пријављено више од 72.200 радника. Следећи корак био би да се ова процедура прошири и на друге делатности, као што су туризам, угоститељство, грађевинарство и кућни послови, а Влада Србије, пре две године покренула је радну групу за израду овог прописа.

Ново председништво Савеза за храну и пољопривреду

Чланови Савеза за храну и пољопривреду изабрали су ново руководство овог тела. Наредне две године водиће га Тамара Пењић, извршна директорка компаније Царнеx. Потпредседници у новом сазиву биће Марјана Давидовић, генерална директорка компаније Нестле за регион Србије, Црне Горе и Северне Македоније, Драган Пушара, в.д. директор Акредитационог тела Србије, Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије и Владимир Милићевић, председник општине Параћин.

Srodni tekstovi

1 коментар

Dafinka Nikolov 1. децембар 2022. - 16:37

Postovani, zahvalna sam Vama na pravovremenim informacijama ovog tipa .
Puno srece u radu!
Srdacan pozdrav!

Одговори

Оставите коментар