Наводњавање у Србији у бројкама

Аутор: draganadpetrovic
469 посета

Републички завод за статистику саопштио је да је за наводњавање у 2021. години укупно захваћено 92.574 хиљада кубних метара воде, што је за 33,9$ више него у претходној години.

Највише воде црпело се из водотокова – 84,3%, док су преостале количине захваћене из поџемних вода, језера, акумулација и из водоводне мреже, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

Најзаступљенији тип наводњавања био је орошавањем.

Од укупне наводњаване површине, орошавањем се наводњавало 91,8% површине, капањем 8% површине, а површински се наводњавало свега 0,2% површине.

Илустрација: Орошавање је најзаступљеније наводњавање у Србији/ Фото: Pixabay

Током 2021. године у Републици Србији наводњавано је 52.236 хекатара пољопривредних површина, што је за 0,4% мање него у претходној години.

Оранице и баште (са 94%) имају највећи удео у укупно наводњаваним површинама, а потом следе воћњаци (са 5%) и остале пољопривредне површине (са уделом од 1%).

Истраживањем о наводњавању обухваћени су пословни субјекти и земљорадничке задруге које се баве пољопривредном производњом и услугама у пољопривреди и/или управљају системима за наводњавање.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3544904/u-srbiji-povecana-kolicina-vode-za-navodnjavanje-ali-je-smanjena-povrsina-zemljista

Srodni tekstovi

Оставите коментар