Моја кравица, а пољско млеко! Скандалозно понашање некада највеће млекаре и прерађивача у Србији?

Аутор: Gdjakovic
1,4K посета

Упркос чињеници  да су рафови у Србији пуни домаћег млека али и увозног, највећи домаћи прерађивач млека, компанија Имлек,  одлучила се да поред својих паковања млека и прераде понуди грађанима Србије и увозно млеко али да их притом не обавести о томе да се ради заправо о увозном млеку из Пољске што се може приметити тако што ћете видети на паковању где пише да је производ произведен у Европској Унији, да има ознаку пољског ветеринарског инспектората и по томе да је увозник за Републику Србију БЕЛФООД ГЛОБАЛ ТРАДЕ ДОО, ПРИВРЕДНО ДРУШТВО ЗА ТРГОВИНУ БЕОГРАД-ВРАЧАР док се за остале државе налазе подаци ИМЛЕК-ових фирми у тим државама. Да се овде ради о несумњивој обмани  купаца је наравно лако уочити. Међутим, главно питање је зашто компанија ИМЛЕК а.д. која је основана давне 1991. године има потребу да се на овај начин бави бизнисом и да свој некада угледни бренд сада искористи да би продавала млеко из увоза у таквим паковањима за које би свако помислио да је реч о домаћем млеку. Тренутно овом компанијом управља директор Бојан Радун, иначе син познатог српског бизнисмена. Надамо се да ћемо након празника добити и његов одговор због чега се компанија ИМЛЕК а.д. одлучила на овакв потез и због чега обмањују потрошаче да је реч о домаћем млеку. Питања смо послали како компанији ИМЛЕК тако и њиховој партнерској фирми која увози млеко из Пољске.

Ко заправо увози млеко под брендом МОЈА КРАВИЦА?

Реч је о фирми извесног  Милана Марковић а поред њега на АПР – у стоји име Bianca Марковић. Да ли је реч о супружницима или не интересантно је да су успели да остваре пословни однос са компанијом раземра као што је то ИМЛЕК упркос чињеници да је Милан претходно имао аутомеханичарску радњу. Како је од аутомеханичарског посла дошао на идеју да увози млеко остаје да видимо.

Министарка Јелена Танасаковић није желела да коментарише!

Замолили смо нову министарку пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелену Танасковић да нам прокоментарише ову ситуацију али ни она није желела да коментарише.Иначе, порука је достављена на њен број телефона али она на поруке није одговарала упркос чињеници да је исте прочитала. Оно што је такође забрињавајуће је то да један велики произвођач млека почиње да увози млеко из Пољске и то под својим брендом Моја кравица и то обмањујући потрошаче да се ради  о домаћем млеку јер је поред цене која се налази у једном трговинском објекту у Аранђеловцу постављен знак да се ради о стопроцентном производу из Србије што је скандалозно ако се има у виду да је чиста лаж. Замолићемо за коментар све релевантне институције. Тражићемо одговор од Управе за ветерину ко је дао дозволу и на које количине да се увезе млеко и како ће то заправо утицати на производњу домаћег млека у Србији. Одмах нам се намеће питање да ли Србија жели да од некадашњег произвођача млека постане увозник млека и због чега се то ради?

Погледајте видео где се све јасно види!

Надамо се да ћемо добити одговор, а наше је да позовемо све потрошаче да добро читају декларације и да купују пре свега домаће млеко јер само на тај начин могу помоћи пољопривредним произвођачима. Пре неколико дана имали смо и прилику да чујемо коментар једног од представника удружења пољопривредних произвођача који је рекао да су  откупљивачи почели да снижавају цену откупа што значајно утиче на рентабилност производње млека у Србији и још  је рекао да се произвођачи жале да не могу да извезу млеко због забране. Остаје питање како то произвођачи не могу да извезу млеко и да га имају на лагеру а могу да га увезу и продају као домаће.Такође, треба се запитати због чега они то раде пољопривреди и домаћинима Србије. Произвођачи из Мионице су огорчени на компанију Имлек која је већ дужи временски период имала низ лоших потеза који су се одразили на производњу сировог млека у Србији.

Ово је скандал каже за Агробизнис магазин угледни пољопривредник из Шумадије а са њим се слажу и произвођачи из Војводине. Неки од њих су били кооперанити ИМЛЕКА али су у међувремену затворили фарме. Они кажу да је ово несхватљива одлука компаније и не могу ни да разумеју одлуку државе да на све ово ћути као и бројне медије који су очигледно упознати са овом ситуацијом а да о томе не пишу.

 

Srodni tekstovi

8 коментари

Max 9. јануар 2023. - 07:50

A ko ono bese zivi na Vracaru?“Braca“ montenegrani?

Одговори
Dragan 9. јануар 2023. - 13:30

Moja kravica je samo robna marka i ništa više. Nije znak porekla. Kao što Tafe može da stavi znak IMT na traktor, tako i bilo ko može, uz saglasnost vlasnika robne marke, da stavi na svoje mleko znak Moja kravica. Ovo je čist obligacioni odnos vlasnika žiga (robne marke) i korisnika. O moralnim aspektima ne bih raspravljao

Одговори
Nenad 9. јануар 2023. - 17:52

Nije nista kompanijs imlek uradila sto Nije Po zakonu… Ali zato proizvodjaci I poljoprivrednici zajedno sa pojedonim trgovinskim firma su kao nakupci I moze se reci profiteri na racing drzavljana srbije Koji su sve platili a I morace opet da plate (njihovu oholost), te je svom srecom vlada republike srbije nesto usporila a nesto I sprecila u potpunosti te smo srecom ostali citavi sa malom stopom inflacije svega oko 13%.

Одговори
Žika 10. јануар 2023. - 01:45

100% iz srbije je čista prevara i obmana, odgovorne odmah u zatvor!

Одговори
Sloba 15. јануар 2023. - 07:20

Na uvezenom Mleku sa 3.2% Masti, ne stoji da je iz Srbije – samo na Mleku sa 2.5% stoji nalepnica „наше млеко“.

Одговори
Mile 10. јануар 2023. - 01:38

Gde su radikali branili srbe istih tamo više NEMA. Danas su na vlasti u Srbiji.

Одговори
Nick 12. јануар 2023. - 16:10

Hvala vam sto istražujete ovo i radite na ovom slučaju, samo napred i imate podršku mnogo veću nego što broje komentari.

Одговори
Sajrus 11. јануар 2023. - 13:08

Ne radite ništa šta će vama to. Imate vi zvezdu i partizan. E tu je lova cele srbije

Одговори

Оставите коментар