Може ли Србија да се укључи у производњу чаја?

Аутор: draganadpetrovic
377 посета

У Србији се стидљиво на мањим парцелама гаји лековито биље, са друге стране, расте светска произвдња чаја.

Док се код Срба чај пије само током болести и ужива се у кафи, у многим другим земљама Европе а нарочито Азијског дела света и Русији, чај је основни напитак уз који се и пуши и једе ратлук, ужива, оговара или просто ћути.

И ако наша земља има погодне климатске услове али и земљиште за гајење чаја, исти се готово уопште не производи. Али можда је предност Србије у томе што се код нас интензивно сакупља лековито биље па се спремају разне мешавине чајева који с емогу користити или као топли напитак по типу мешавине разних лековитих и ароматичних биљака до директне употребе чаја у лековите сврхе.

У свету је то потпуно другачије.
Основни типови чаја који се најчешће гаје и пију јесу зелени и црни са разним подтиповима: грузијски, индијски, „ бреакфаст теа ” итд.

Светска производња чаја на глобалном нивоу бележи значајан пораст, посебно на локалном нивоу код земаља чије је становништво велики потрошач чајева. Генерални тренд пораста производње, настао је услед повећања броја становништва али и демографских, социјалних и традиционалних навика.

Илустрација: Узгој и берба чаја у Вијетнаму

Нека истраживања, показују да је 2024. година моменат када ће укупна производња на светском нивоу да порасте за 5% што ће донети укупан промет чаја у вредности преко 20 милиона долара!!!

Ово се наравно односи на читаву индустрију која подразумева: гајење, бербу, транспорт, сушење, чување и прераду чаја, паковање као и сву пратећу инфраструктуру: производњу кутија, кесица, амбалаже итд.

Нова маркетиншка истраживања показала су да ће филтер кесице готово у потпуности преовладати али и да расте број љубитеља чаја који воле да уживају у овом освежавајућем напитку који успут има и многа лековита својства.Код нас као што рекосмо на почетку има потенцијала за узгој лековитиг биља. Питање је само колико је држава спремна да уложи у овакву производњу, будући да се код нас лековито биље гаји на безначајним површинама. Веома важна ствар је да се оно у сушеном облику продаје по изузетно добрим ценама и да сваки произвођач који има унапред уговорену производњу нема шта да брине, јер су му осигурани и пласман али и загарантована новчана добит.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/03/25/kako-ukljuciti-srbiju-u-proizvodnju-caja/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар