Може ли се живети само од пољопривреде?

Аутор: draganadpetrovic
219 посета

Слађан Љубисављевић (44), његова супруга Драгана (40) и троје деце из Крушара чине једну од малобројних породица у ћупријској општини која живи искључиво од пољопривреде и у којој сви раде на имању.

Ратарством су почели да се баве на само 40 ари пре 12 година када је Слађан остао без посла. Сада под ратарским културама имају 22 хектара, на хектару под пластеницима и „на отвореном“ узгајају поврће и праве зимницу.

Захваљујући квалитетним производима, готово без употребе пестицида, стекли су 35 сталних купаца зимнице и 226 купаца пољопривредних производа. Слађан и Драгана спадају у ретке пољопривреднике који воле то што раде, који се непрестано едукују и на чијем би теоријском и практичном знању позавидели много старији пољопривредници.

– Кренули смо као аматери, а сада се професионално бавимо повртарством, воћарством и ратарством. Иако се још увек школују, деца раде на имању, а ми им плаћамо дневницу од по 300 динара. Мислим да нисам погрешио што сам остао на селу. Будућност је у производњи хране. Народ мора да се врати куповини од сељака, јер је све што се увози пуно отрова, а држава мора да даје подстицаје пољопривредницима – каже Слађан.

Илустрација: Најисплативија је пластеничка производња

Његова супруга Драгана оцењује да најбољи принос даје пластеничка производња, док је ратарство коцка, те зато саде разноврсне производе. Једино су 2020. године на кукурузу зарадили 16.600 евра.

– Претпрошле године смо у ратарству имали губитак од 79 хиљада динара, а лане 242 хиљаде динара. Воћарство нам је 2022. године донело приход од 110 хиљада динара, али смо лане били у минусу две хиљаде евра, јер је олуја за само неколико минута смлатила 2,5 тоне крушака. Прошлогодишње поплаве нанеле су штету у пластеницима од 2,5 милиона динара, па смо морали да подигнемо кредит од 200 хиљада динара – наводи Драгана.

Љубисављевићи кажу да на селу опстају само борци и да они могу да преживе од пољопривреде захваљујући комплетној производњи.

Илустрација: Слађан и Драгана имају редовне купце за своју зимницу

ПОЗНАНСТВО НА ПИЈАЦИ

Занимљиво је да су се Драгана, родом из Великог Поповића, и Слађан упознали на пијаци на којој су обоје продавали разне производе. Слађану су у једном тренутку излетели петлови и он је почео да их јури по пијаци. Слађана му је помогла да их ухвати.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4368522/jurili-petlove-po-pijaci-i-tako-se-zavoleli-sladjan-i-dragana-zaradjuju-iskljucivo-od-poljoprivrede-na-selu-opstaju-samo-borci

Srodni tekstovi

Оставите коментар