Може ли да се оствари зарада у изнајмљеном засаду? (ВИДЕО + ФОТО)

Аутор: Gdjakovic
562 посета

Свакодневно се објављују информације о цени воћа и поврћа. Ових дана актуелна је и берба шљива које се махом извозе за Немачку и Руску Федерацију. У селу Шуме код Тополе посетили смо младог домаћина чија породица се бави воћарством више генерација. Данас Александар Глишић са својим родитељима и породицом бере шљиве изузетног квалитета које му плаћају од 50 до 60 динара док су најраније сорте биле 100 динара.

„Морам да кажем да очекујем одличан род јер смо и уложили доста рада али и репроматеријала у наше засаде воћа и винове лозе. Конкретно, засаде шљива смо ђубрили са по 40 тона стајског ђубрива у јесен и 300 килограма НПК ђубрива, док смо у пролеће користили амонијачна како би постигли добре реултате који се сада већ могу и видети“ каже за наш часопис овај млади домаћин.

Међу скоро 3000 стабала, поред Чачанске родне, Гросе Фелиције, Чачанске најбоље и сорте Президенте, Глишићи имају и сорту Стенлеј која је ове године изузетно добро родила што није случај код већине домаћина у Тополи: „Очекујем и за сорту Стенлеј добру цену јер је смањен род. Код нас је она максимално родила са очекиваним приносом од 40 тона по хектару и надамо се одличним пословним резултатима. Она ѕа бербу стиже за 20 до 25 дана у зависности од временских прилика“ открива за Агробизнис магазин.

Александар Глишић из Шума код Тополе

Што се јабуке тиче такође се очекује добар род код Глишића с тим што је један део засада захваћен градом те ће се ту намирити штета од осигурања. Биће и доброг грожђа из Глишића, а то се већ сада може видети у винограду где на 6 хектара имају чак 11 сорти. Од Молдавије преко чувеног Кардинала до сорти попут Италије и Афуз Али.

У својим засадима Глишићи имају и нектарину коју су произвели на изнајмљеном засаду. Изнајмљивање засада их је коштало 1000 евра по хектару. За овај потез су се одлучили јер тако могу боље да употпуне сосптвену понуду и да оптимално користе пољопривредну механизацију.

Пласман производа олакшава им и хладњача коју поседују где се плодови шљиве смештају на потхладу у трајању од 12 сати. Купац по шљиву долази након уплате на рачун газдинства и та шљива за 5 до 7 дана стиже у Санкт Петесбург објашњава Глишић и са поносом констатује да се његове шљиве једу и у Минхену: „Наше пошиљке су све опремљене „Зеленим сертификатом“ као потврдом о исправном руковању пестицидима и гаранцијом да су плодови безбедни за јело. Гајбице се пакују у зависности од тржишта,плиће или дубље, затим ређају на палету и преносе у хладњачу а одатле у транспортно возило купца“ појашњава Александар Глишић из села Шуме код Тополе који иначе до сада има бројна признања за квалитет воћа и грожђа.

Погледајте видео причу нашег домаћина

Srodni tekstovi

1 коментар

Kanarinac 26. јул 2021. - 20:58

40 tona po hektaru?! Da nisi malo preterao?

Одговори

Оставите коментар