Могуће склапање капиталних послова за српску пољопривреду у Дубаију (ФОТО)

Аутор: draganadpetrovic
521 посета

На Светској изложби Експо Дубаи разговараће се и о склапању великих послова за извоз наших производа у Индију, Кину и Египат.То је данас рекао Тањугу Горан Ђаковић из Министарства пољопривреде.Према његовим речима одобрен је и ускоро креће извоз јагњетине, јунетине и млека из Србије.

Он је, поводом доласка најбројније привредне делегације Србије из тог сектора на Експо изложбу у Дубаију, рекао да је то и логично, с обзиром на то да је извоз српске пољопривреде у 2021. био вредан чак пет милијарди долара. На питање да ли очекује склапање капиталних послова на Експо изложби, каже да је то могуће, јер су у току разговори са великом компанијом из Индије која би требало да дође на наше тржиште, као и партнерима из Кине када је реч о српском кукурузу.
„Треба Кинези да раде прераду више од пола милиона тона кукуруза и то ће бити инвестиција која је вреднија од 250 милиона евра, а запослиће и више од 1.000 радника. То је заиста озбиљна компанија са којом разговарамо. Надамо се да би та инвестиција требало да се деси ове године, односно да започне конкретан посао на реализацији“, рекао је Ђаковић.

Илустрација: Део српске делегације у Дубаију

Додаје да су у току неки договори на техничком нивоу који ће разрешити све дилеме око тог посла.

Када је реч о Индији, ту постоје преговори о извозу нашег воћа, рекао је он и навео да би и Египћани требало да дођу на наше тржиште и да су заинтересовани и за српско жито и воће.
„Тема је жито, а надам се да ћемо ускоро да извозимо и јабуке у Египат и да ће већ од наредне сезоне то тржиште бити доступно пољопривредницима из Србије. Ми смо већ уговорили састанке делегације Министарства пољопривреде на Експу“, казао је Ђаковић и додао да треба да се постигне договор и око сертификације и неких административних процедура.

Илустрација: Пољопривреда и прехрана у фокусу на Експо изложби у Дубаију до 20. фебруара

Подсећамо, Скоро 300 привредника из око 140 српских компанија из области пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, учествоваће до 20. фебруара на Осмој тематској недељи „Пољопривреда и прехрана“ на Светској изложби Експо у Дубаију, у организацији Привредне коморе Србије.Њихов фокус биће на повезивању са иностраним партнерима, упознавању иновација, искустава и међународних трендова у пољопривредној производњи и преради хране.Привредна делегација Србије посетиће и Gulfood, сајам прехрамбене индустрије који се у овом периоду одржава у Дубаију.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/misteriozni-investitor-bi-mogao-da-zapocne-posao-u-srbiji-vec-ove-godine-2104646

Srodni tekstovi

Оставите коментар