Млинарима дозвољен слободан извоз брашна

Аутор: draganadpetrovic
254 посета

Влада Републике Србије усвојила је на седници измењену Одлуку о привременом ограничењу извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, којом су уведена квантитативна ограничења извоза на месечном нивоу за одређене пољопривредно-прехрамбене производе.

Снабдевеност брашном и пшеницом на домаћем тржишту је добра и слободан извоз брашна не може да угрози снабдевеност домаћег тржишта, саопштавају из Владе.

На тај начин се, додају, омогућава да се пред жетву растерете силоси за пријем новог рода, као и да се сачувају традиционална тржишта, с обзиром на то да је Србија традиционални извозник брашна на тржишта земаља из региона.

Илустрација: Брашна имамо довољно за сопствене потребе и за извоз

„Имајући у виду довољне расположиве количине брашна и пшенице, слободан извоз брашна који је предложен овом одлуком, имаће вишеструки позитиван економски утицај на домаће тржиште, довешће до већег упошљавања домаћих прерађивачких капацитета и млиновима омогућити акумулацију финансијских средстава неопходних за откуп новог рода у жетви“, наводе у саопштењу.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4808729/srbija-vlada-izvoz-brasno.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар