Млечни производи највише „истерали“ пара из новчаника

Аутор: draganadpetrovic
334 посета

Републички завод за статистику објавио је анализу поскупљења која је показала да је међугодишњи раст цена хране од 22,3 одсто у три квартала ове године највише био одређен растом цена млечних производа, који су поскупели 33,9 одсто.

Не заостаје ни поврће, које је за девет месеци поскупело 32,6 одсто међугодишње, месо је скупље 16,2 одсто, а хлеб и житарице 18,4 одсто. Кућне буџете у истом периоду оптеретила су и поскупљења струје за 21,3 одсто и огрева за 26,3 одсто међугодишње.

Млечни производи највише су „намучили“ новчанике потрошача, а међу њима јогурти, и то воћни и са додатком житарица, затим све врсте свежег сира и пуномасно млеко. Млечни производи су, како истиче Републички завод за статистику (РЗС) у новембарском издању „Трендова“, учествовали у укупној структури стопе раста потрошачких цена са 12,4 одсто.

У анализи се истиче да међугодишњи раст цене поврћа, који је за три квартала ове године износио 32,6 одсто, постепено успорава у поређењу са првом половином године.

Илустрација: Млечни производи су у укупној структури стопе раста потрошачких цена учествовали са 12,4 одсто

„Раст цена и даље је највише одређен ценом црног лука, кромпира (нарочито црвеног), паприке, шаргарепе и парадајза, који чине језгро раста цена поврћа у прва три квартала 2023. године, док је једини дефлаторан утицај имала цена белог лука“, истичу аналитичари РЗС.

Када је реч о међугодишњем расту цене меса од 16,2 одсто у прва три квартала 2023. године, она је највише била одређена растом цене свињског меса без костију и свих врста сланине, затим говеђег и јунећег меса без костију и кобасица од свињског, говеђег и мешаног меса. Укупно учешће ових категорија у структури годишње стопе раста цене меса у прва три квартала 2023. износило је 41,6 одсто.

Нису мировале ни цене хлеба и житарица, а међугодишњем поскупљењу од 18,4 одсто највише су допринела поскупљења белог хлеба и сланих грицкалица, као и свих врста и тестенина, која су у структури укупне стопе раста цена хлеба и житарица учествовали са 57,2 одсто.

Што се тиче енергије као велике ставке потрошачке корпе, РЗС је израчунао да је након три квартала 2023. године међугодишњи раст цена у тој групи износио 11,7 одсто.

Илустрација: Највише је поскупело месо

Највећи утицај на раст ове групе имало је поскупљење струје за домаћинства од 21,3 одсто и раст цене огрева за 26,3 одсто, збирно учествујући у структури међугодишње стопе раста инфлације потрошачких цена у прва три квартала 2023. са 12,5 одсто, указали су аналитичари РЗС у „Трендовима“.

У структури међугодишње стопе раста цене чврстих горива од 26,3 одсто, раст цене дрва за огрев чинио је 63,3 одсто, док су остало чинили цена мрког угља, лигнита и цене услуга превоза угља и сече дрвета.

Подсетимо да РЗС прогнозира да ће инфлација у четвртом тромесечју ове године износити око осам одсто, а за целу 2023. годину око 12,6 одсто.

На основу модела водећег индикатора потрошачких цена (ИПЦ РЗС) прогнозиран је међугодишњи раст цена у првом кварталу 2024. године од око 5,3 одсто.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/mlecni-proizvodi-najvise-gurali-inflaciju-beli-luk-delovao-dezinflatorno/

Srodni tekstovi

Оставите коментар