Млекомат постављен у центру Чачка грађани одушевљени

Аутор: draganadpetrovic
277 посета

Грађани Чачка неће више имати потребу да млеко купују у продавницима и питају се да ли ће га или неће бити на рафовима. Никола Танасијевић већ 15 година се бави млечним говедарством и сада се осмелио да оде корак даље и постави млекомат у центру града, како би својим суграђанима обезбедио увек свеже и квалитетно млеко.

– Имамо систем за мужу затвореног типа, млеко директно са муже иде у лактофриз где не постоји никакав контакт са млеком, и из тог уређаја га довозимо право овде у центар. Хлади се на 4 степена константно, како код нас кући тако и у овом млекомату. Сировина може најдуже да стоји четири дана, док га ми мењамо сваки дан и грађанима нудимо усвех свеже млеко због самих потрошача – прича Никола за агенцију РИНА.На овај његов потез нису остали имуни грађани Чачка, који су са одушевљењем прихаватили нови апарат. Необична машина има капацитет 200 литара, а млеко је увек свеже и оно што је најважније проверено и домаће.

– Ово је много паметна ствар, добијамо млеко који са далеко већим процентом млечне масти, без разблаживања такорећи директно, као да смо ми помузли краву. Када су моја деца била мала, деда им је овакво млеко доносио у кантама и никада није ни загорело ни закаснило. Не правим ја питање да ли је скупље за десет или дведесет динара, већ хоћу да буде добро и квалитетно, тј да ваља – задовољно кажу грађани Чачка.

Илустрација: Брже и лакше до свежег млека
Иако је у нашој земљи појава млекомата потпуно нова, стручњаци оцењују као одлуку више него добру, пре свега због хемијске исправности али и доброг пласмана крављег производа.

– Ово млеко подразумева максималну хемијску и микробиолошку исправност, односно хемијске параметре који задовољавају критеријуме од минимум 4,2 па и више процената млечне масти – додао је стручнњак за сточарство Небојша Брајовић из Пољопривредне стручне службе.

Од штале до трпезе млеко је далеко на само један клик, па сада и Чачани имају прилику да у самом центру града купе флашу домаћег кравље млека без одласка на село или у трговину и то знатно нижој цени. Први млекомат овакве врсте постављен је пре пар година у Чајетини.

Извор: https://mediaportal.rs/2022/12/09/mlekomat-postavljen-u-centru-a-ka-gra-ani-odu-evljeni-jer-ih-do-sve-eg-i-doma-eg-mleka-sada-deli-samo-jedan-klik-foto-/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар