Мирослав Николић из Шумадије добар пример пољопривредне праксе

Аутор: draganadpetrovic
317 посета

Један од највећих пољопривредних произвођача у Шумадији Мирослав Николић од ове године је поред већ устаљене производње воћа, јабуке, нектарине и боровнице започео и пластеничку производњу поврћа, а да је ова година била добра за фирму „Гружа аграр’“ и Николиће говори и то да су завршили изградњу хладњаче која данас служи и као откупни центра.

Мирослав Николић је скоро двадесет година у воћарству. На укупно 15 хектара, у селу Балосаве у општини Кнић, бави се производњом јабука, нектарина и боровница. За наредну годину планирао је и да отпочне постепено проширење воћњака, а чак 30 хектара земље налази се у припреми.
„Ако упоредимо 2021. и ову годину, ове године смо имали значајно ниже температуре, имали смо лакшу производњу у смислу примене технологије, а самим тим смо добили добар квалитет, са овим количинама у засадима јабуке, нектарине и боровнице. Наша негде укупна производња јабуке је 300 тона, нектарине негде око 50 тона, а боровнице 70 тона. Ове године смо имали те неке количине које смо постигли и нешто је мањи род био код јабуке и боровнице из разлог што смо имали јако суво пролеће. Због самог опрашивања користимо поред бумбара и солитарне пчеле и могу рећи да су солитарне пчеле одрадиле одличан посао и прошле, а поготову ове године. Задовољни смо и са количинама и квалитетом с обзиром на ову ситуацију и након пандемије и вируса, а сада и ове несреће са Украјином, само тржиште тако поставља ствари да једноставно морамо да га пратимо“, рекао је Николић.

Илустрација: Мирослав Николић је скоро двадесет година у воћарству

И до 90 % производње свежег воћа одлази на извоз. Иако се највише извозило за Русију од ове године, због тренутних околности отворила су се и нова европска тржишта, попут Немачке, Енглеске и Аустрије.

„Уз све то јако нам је значајно да све што произведемо од воћа, а од ове године и поврћа што смо кренули кооперантски да радимо, доласком и нових маркета и развојем и ширењем капацитета домаћих маркета, уз примене стандарда, све се више отвара домаће тржиште што нам је јако значајно. Ето ја сам у воћарству готово 19 година и видели смо пуно тога новог и ове године. Ново је ако причамо у области јабуке да су већ многе нове сорте изашле које дају врхунске резултате, даје се акценат на клупским сортама, примена струке је опет максимална“, напоменуо је Николић.

Од ове године са радом је отпочео и Центар за воће, поврће, зачинско и ароматично биље на имању породице Николић где ће се скупљати производи и коопераната из Груже.

„И оно што смо одрадили јесте да смо извршили набавку за сортирање и паковање боровнице као и осталог воћа, конкретно јабуке, а и поред тога створили смо услове да наше квалитетне производе и производе наших коопераната, сместимо, расхладимо, сортирамо и пакујемо у моменту када је на тржишту таква цена да можемо да будемо више задовољни, да можемо да остваримо већи профит од наших производа. Ми смо ове године кренули у откуп боровнице и јабуке, већ то радимо са нашим кооперантима овде у Гружи и окружењу, а од следеће године ћемо то још више проширити“, казао је Николић.

Илустрација: Покренули су производњу салате под противградним мрежама

Од ове године покренута је и производња свеже салате на чак четири хектара.

„Почели смо са производњом свеже салате под противградним мрежама, са системом орошавања, тако да уз сарадњу са струком са земунским Пољопривредним факултетом, од 11 сорти које смо ове године одгајали овде у Гружи имамо одличне резултате на седам сорти салата и на три хектара смо остварили јако добар квалитет, а реакције од купаца и са тржиште су јако добре и позитивне. Ту смо искористили прилику да не само нешто ново научимо и ми и наши кооперанти и идемо у правцу проширивања те производње где ћемо додати још неке повртарске културе“, мишљења је Николић.

„Гружа аграр“ тим је у сарадњи са професорком Јасминком Миливојевић са Пољопривредног факултета у Београду, ове године покренуо и један оглед у засадима боровнице.

Наиме наредне три године пратиће се утицај противградних мрежа које се налазе у различитим бојама, црној, црвеној, плавој, жутој и белој како би се видело која најбоље утиче на квалитет, количину и што ранију бербу.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/dobar-primer-poljoprivredne-prakse-miroslav-nikolic-iz-sumadije_1398229.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар