Министарство пољопривреде дало нови предлог пољопривредницима

Аутор: Gdjakovic
609 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се у уторак са представницима Управног Одбора Удружења Жита Србије како би разговарали о помоћи примарним произвођачима на начин да се нађе модел за одлагање њихових обавеза до тренутка стабилизације цене.

Након одржаног састанка, који је иницирала министарка пољопривреде, и консултовања Управног одбора са чланицама Удружења Жита Србије, постигнут је договор о којем је Удружење известило Министарство.

УО Жита Србије ће препоручити свим члановима Удружења да преговарају и размотре сваки захтев својих партнера – примарних произвођача, и да ће у оквиру својих могућности и својих даљих уговорних обавеза покушати да нађу обострано најбоље решење.

Каква је цена пшенице код нас и у свету

С тим у вези, Министарство пољопривреде позива примарне произвођаче да контактирају откупљиваче и кроз разговор дођу до најбољих решења, којима ће обе стране бити задовољне.

ИРИГ – Процене су да би, ако временски услови дозволе, за око месец дана требало да падну први откоси пшенице, којом је у Србији засновано око 700 хиљада хектара. Та озима култура налази се у фази наливања зрна и како наводе ратари из Срема, хлебно жито је у добром стању упркос нестабилном времену и очекује се солидан род. Као и сваке године, уочи жетве пшенице поставља се питање откупне цене за нови род и исплативости гајења те биљне врсте.

У Општини Ириг, како наводе тамошњи ратари, пшеница у атарима за сада добро изгледа и обећава добар род, нарочито на парцелама где су произвођачи испоштовали технологију гајења и на време урадили мере заштите. Добром приносу по хектару нада се и ратар Горан Вуковић из Шатринаца.

Илустрација: Цена треба да се тек договори

„Како ствари стоје обећава више него икад , додуше има још месец дана до жетве, сваки дан се појави лоше време, град , однесе своје тако, да још је то далеко и треба издржати за око месец дана је до жетве и очекујемо између 7 и 8 тона по хектару , неки реалан принос .“

Стањем пшенице у пољу задовољан је и ратар Бранислав Пушић из Нерадина који сматра, да би на његовим парцелама под пшеницом могао бити род од 7 тона по хектару.

“За сада је пшеница солидна и у добром стању и сада све зависи од ових киша да ли ће и када ће стати , сада је већ претерана влага, што се тиче падавина , видећемо, а за сада је добро. Очекујемо око 7 тона по хектару и то је реално и да буде јер је пшеница у добром стању и видећемо до краја шта ће бити“

Уочи жетве пшенице, откупна цена за нови род, горућа је тема. Улагања су велика у производњу, а најава откупних цена мала, кажу ратари у Општини Ириг.

„Ја мислим да све испод 30 динара за килограм је губитак и са 30 динара је позитивна нула нека, али с обзиром да смо бацили ђубре јесенас за 11 динара и за ту прву прихрану за 9 до 9, 5 динара и шта да причамо за откупну цену од 17 или 18 динара за килограм“, рекао је Тодор Кијачки , Крушедол.

Уколико временски услови дозволе,како сазнајемо, за који дан у овом делу Срема, требало би да почне жетва јечма, озиме културе, која је завршила фазу сазревања.

Извор: РТВ (Бранислав Угринов),

http://www.minpolj.gov.rs/sastanak-sa-upravnim-odborom-zita-srbije/

Srodni tekstovi

Оставите коментар