Министарка Танасковић: Многи пољопривредни произвођачи нису свесни бенефиција које могу да искористе

Аутор: Gdjakovic
387 посета

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић посетила је село Сечаница код Ниша где је разговарала са пољопривредницима. Домаћини су јој указали да им недостаје земљиште у једном комаду како би субвенције што боље искористили. Она је том приликом на газдинству Бојана Михајловића, који се бави сточарством, обишла његово имање и разговарала са пољопривредницима, о њиховом раду и проблемима са којима се срећу.

– Разговарала сам са домаћинима, правим сточарима, који се углавном баве млечним говедарством. Оно што је њихова проблематика је, колико видим, проблем земљишта које им недостаје, или земљиште које је “уситњено”, па онда субвенција по хектару то не покрива, али свакако се ствар прилично побољшала, померила, субвенције су сада на време и они то већ осећају – рекла је министарка Танасковић. – Прошли смо са домаћином све његове штале, свака част како то изгледа, причали о томе да су му стигле субвенције, по грлу и по литри млека, и наравно да је то нешто у шта ћемо и у будућности улагати.

(РАНИЈЕ ИСТОГ ДАНА) На позив ресорне министарке одржан је састанак у Влади Србије где је присуствовало десетак удужења из тог сектора и око двадесетак млекара о томе у посебном тексту.

Како је рекла Танасковић, било је речи о свему шта је до сада урађено.

– Свесни су и произвођачи колико је ту било посла, рашчишћавања да бисмо дошли и видели њих и онда територијално сагледали шта су њихови проблеми. Гледаћемо да у наредном периоду и већ од следеће године се бавимо тиме како да повећамо субвенције за товну јунад, како да повећамо њихову могућност закупа земљишта, јер по новом закону ће они добијати субвенције, а не власници земље, уколико је не обраћују – најавила је министарка.

Министарка је потврдила да проблем представља и што многи пољопривредни произвођачи нису свесни бенефиција које могу да искористе.

– И локал и ми на републичком нивоу очигледно више треба да причамо, више треба да буде оваквих организација, ја се радо одазовем сваком позиву. Оторена сам и доћи ћу где год ме позову пољопривредници, који имају било какве дилеме да причамо о томе, шта је све то што држава даје, јер очигледно је да дајемо много, а можда нису ни они свесни и шта све могу од узму од државе – нагласила је Танасковић.

Министарка каже да јој је аграр допринео да боље упозна стање на терену, да “сада тек први пут можемо територијално да видимо све проблеме и недостатке, све могућности и можда неке ствари које не користимо у овом тренутку, а имамо природне ресурсе за то.

– Од 2024. године, што говори и сам буџет, то бити стратешко опредељење наше државе, да улаже у пољоривреду и да заштити примарног произвођача и сам пољопривредни процес из било које пољопривредне гране и показати, јер ћемо, сходо територијалним потребама, и реаговати у будућности – додала је министарка.

Буџет од 105 милијарди плус 15 милијарди за акцизу много говори о стратешком опредељењу државе о инвестирању у пољоривреду – рекла је Јелена Танасковић. – Издржали су најтежи период, сада треба да улажу у своју пољоприврдну производњу и да користе ресурсе које им држава пружа. Не постоји пољопривредна грана која није субвенционисана и финансирана од стране државе и ово је тренутак за нове инвестиције и ново увећање стада, за ново проширење производње, јер уговори какви су са Кином и нови око којих преговарамо о отварању нових тржишта дефинитивно обећавају неки нови живот у пољопривреди Србије.

Извор: https://bizinfo.rs/, https://www.blic.rs/biznis/vesti/ministarka-poljoprivrede-jelena-tanaskovic-posetila-selo-secanica-kod-nisa/s7brl4w

Srodni tekstovi

Оставите коментар