Министарка одушевљена дочеком у околини Руме

Аутор: Gdjakovic
549 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић обишли су Путинце и заједно са председницом Општине Рума Александром Ћирић посетили су пољопривредно газдинство породице Макарић.

Газдинство Макарића првенствено је посвећено ратарству, производњи пшенице, соје и кукуруза и то на 300 хектара обрадивих површина.

У газдинству Макарић пољопривредом се баве отац и два сина са породицама, комплетну механизацију су набављали сами и добрим делом су успели да успоставе независтан систем.

– Имамо сву потребну механизацију и све што је потребно да производња функционише независно, тако да нисмо дужни да предајемо робу. Пшеница ове године заузима 140 хектара и за сада изгледа одлично. За седам дана ћемо знати приносе и квалитет, када почне главна вршидба. За куповину механизације нисмо користили субвенције или ИПАРД програм, све смо набављали у сопственој режији – рекао је Милан Макарић.

Како је пренео портал agronet.tv  посета високих званичника била је прилика да се на једном месту окупе пољопривредници румске општине како би обавили директан разговор са министарком и добили одговоре на питања и упутили своје предлоге. Министарка Танасковић је позвала пољопривреднике да се пријаве за програме министарства, нагласивши да су процедуре веома једноставне.

Фото: Сремска ТВ

– Ово домаћинство је слика онога како треба да изгледа пољопривредно газдинство. А оно што ме је на први поглед одушевило јесте да пољопривредници који су ме сачекали су млади људи. То значи да је приступи и прича са њима другачија. Они су се удружили без папира и без тога ко је главни и као такви наступају на тржишту. Управо то је оно што пољопривреда Србије мора да има у свакој пољопривредној грани и на сваком месту. То је једини начин да успемо и прикажемо свим тржиштима шта је оно што можемо да понудимо од пољопривредних производа и колико смо ми заправо велики битни и јаки – истакла је Танасковић.

У румској општини има преко 3.000 регистрованих пољопривредних газдинстава која се баве производњом различитих пољопривредних култура, као и сточарством.

– На пољопривреди се базира развој читаве земље, од пољопривреде живи читава земља. Наше подручје је веома плодно, имамо велик број пољопривредника који вредно и храбро раде, и поред свих елементарних непогода и сушних и кишних година, када су проноси лошији. Наставићемо да пружамо подршку нашим пољопривредницима у свим могућим облицима, како би остварили још већи успех и развијали нашу општину заједно – нагласила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

Локална самоуправа редовно помаже својим пољопредницима кроз субвенције, осигурање усева и плодова од елементарних непогода, бесплатну анализу земљишта…

– Прошле године смо имали једнократну помоћ свим регистрованим пољопривредним газдинствима за куповину семена, вештачког ђубрива и горива пред пролећну сетву. На разне начине општина помаже својим пољопредницима, а тако ћемо и наставити – обећала је председница Ћирић.

Фото: Сремска ТВ

Извор:

https://www.agrotv.net/ruma-ce-nastaviti-da-pomaze-svoje-poljoprivrednike/

Srodni tekstovi

Оставите коментар