Минерално ђубриво из Србије спас за приносе у Републици Српској

Аутор: draganadpetrovic
364 посета

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА – Док цијене минералног ђубрива руше рекорде у Српској, ратари се надају да ће на сједници Владе РС и Владе Србије, која је договорена за 15. фебруар, бити договорена набавка за домаће пољопривреднике по повољнијим цијенама.
Наиме, Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, недавно је раз-говарао са ресорним министром Србије Браниславом Недимовићем о набавци минералних ђубрива за Српску те навео да ће на заједничкој седници две владе бити речи о даљој сарадњи.
„Сарадња два министарства је одлична и биће настављена. Разговарали смо о сарадњи и подршци, прије свега код набавке минералних ђубрива за произвођаче у Српској, јер имамо проблем са високим цијенама“, рекао је тада Пашалић.

Пољопривредници у Српској уздају се у то да ће за неколико дана доћи до договора те да ће им се помоћи при набавци минералног ђубрива у виду нижих цијена.

Илустрација: Пољопривредници у Републици Српској уздају се у помоћ Србије у набавци ђубрива по нижим ценама

Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, истиче да не сумњају да ће Влада Србије, као и много пута до сада, имати разумијевања за наше ратаре.

„Односно да ћемо успјети добити ђубриво из Србије по цијенама које добију и пољопривредници из Србије, а то је нешто повољније него што је тренутно на тржишту“, истиче Маринковић.

Додаје да ће у наредном периоду дати и неке приједлоге Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да додатно на неки начин, кроз олакшице још појефтини минерално ђубриво.

„А све с циљем да би пољопривредници успјели благовремено и са оптималним количинама да примијене ђубриво, јер уколико то не ураде, имаће смањене приносе“, казао је Маринковић.

Истиче да пољопривредници са оптимизмом гледају на договорен састанак двије владе и, како каже, с правом очекују конкретне резултате.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења по-љопривредника Семберије и Мајевице, истиче да се надају да ће се на овај начин ублажити превисоке цијене те да ће договор између два министарства бити у корист пољопривредника.

„Ми за десетак дана треба да идемо са прихраном пше-нице и надамо се да ће успјети нешто да се уради у корист ратара, односно да се спусте цијене минералног ђу-брива“, казао је Бакајлић и додао да су надлежни до сада већ требали да заврше тај дио посла тако да пољопривредници знају шта им је чинити.
„Да ли да купујемо по овако високим цијенама или да се сналазимо на неки други начин“, појаснио је Бакајлић.

Истиче да, уколико цијене остану на овако високом нивоу, пољопривредници неће бити у могућности да ураде прихрану пшенице те се онда могу очекивати врло ниси приноси.
„Свједоци смо да је пшеница на берзама у сталном по-расту“, појаснио је Бакајлић.

Илустрација: Ратарима предстоји тешка година/ ФОТО: Pixabay

Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита на Пољопривредном институту РС, појашњава да ратарима предстоји тешка година те да се не могу очекивати значајни приноси уколико због превисоке цијене минералног ђубрива изостане прихрана.
„Уколико изостане прихрана, онда је потребно житарице заштитити од корова“, казао је Мандић , истичући да се нада да ће пољопривредници пронаћи неко рјешење да барем минимално прихране пшеницу минералним ђубривима.
„У тако скупој производњи реално је очекивати да ћемо имати мање приносе“, појаснио је Мандић.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Mineralno-djubrivo-iz-Srbije-spas-za-prinose-u-Srpskoj/703962

Srodni tekstovi

Оставите коментар