Међународни сајам у Бујановцу: Пчеле не знају за границе

Аутор: draganadpetrovic
627 посета

Због пандемије, али и због услова пчеларења, претходне две године нису биле добре за пчеларе. Суочавају се са климатским променама, са фалсификаторима меда, проблемима на тржишту. Проблеми, планови, удруживање – биле су теме 6. Међународног сајма пчеларства у Бујановцу.Око 10.000 кошница има у општини Бујановац, у три удружења пчелара око 200 чланова. Добро је поднебље за пчеларење, оцењују, а предњаче ливадски и шумски мед.“Општина Бујановац је мултиетничка, нисмо имали никада са осталима проблема, ми смо једна породица“, каже Вазув Хаљими, пчелар из села Несалца.

Удружени се боље сналазе на тржишту и, уз подршку институција, лакше суочавају са произвођачима вештачког меда, и са другим проблемима.

„Први знаци лажног меда су што ви можете теглу да погледате и она је провидна, види се. А прави мед, не, он не пропушта сунчеву светлост“, указује Зарије Митић, Удружење пчелара из Бујановца.

Сличне проблеме идентификују и пчелари из земаља у окружењу. Истичу добру међусобну сарадњу.

„Последњих неколико декада, деценија, помажу нам преко субвенција, како би могли да пребродимо ове кризе. Рецимо да надокнадимо око превоза или прехране пчела, помаже нам Министарство за пољопривреду“, наводи Венче Билбиловски, Удружење пчелара из Скопља.

Илустрација: Размена искустава међу пчеларима важна за развој производње/ ФОТО: Pixabay

Пренге Пепа, пчелар и новинар из Албаније, каже да одлично сарађује са две компаније из Руме, сваке године од њих купује пчеларску опрему.

„Посетио сам их, а често посећујем и сајмове у Србији“, каже Пренге Пепа.

Сајам пчеларства под називом „Пчела не познаје границе“ 6. пут се одржава у Спортској хали у Бујановцу. Окупио је пчеларе из Албаније, Северне Македоније, Бугарске и Србије, а основни циљ је да их повеже, да пчелари међусобно сарађују, да размене искуства и да заједно наступају на тржишту.

Илустрација: Сајам посетило више од 5.000 људи

На међународном сајму се представило више од 50 излагача пчеларске опреме и производа од меда, посетило га је око 5.000 људи, а општина Бујановац је покровитељ.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4737583/sajam-pcelarstvo-med-bujanovac.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар