Маслиново уље никад скупље

Аутор: Gdjakovic
441 посета

Највиша вредност у историји: Цене маслиновог уља достигле нови рекорд Велепродајна цена шпанског екстрадевичанског маслиновог уља достигла је у уторак највишу вредност у историји, изнад 8.200 евра по метричкој тони.

Ово се дешава у тренутку када се Шпанија, која производи око 45 одсто светског маслиновог уља, припрема за другу проблематичну бербу заредом, пише Блумберг, преноси агенција Анадолија.

Према подацима шпанског министарства пољопривреде, у сезони 2022/23 Шпанија је произвела око 662.000 тона маслиновог уља, што је пад од 54 осто у односу на четворогодишњи просек производње.

Пољопривредници кажу да је велики део штете вец́ учињен на усеву за сезону 2023/24. Андалузија, из које долази већина шпанског маслиновог уља, још увек је у тешком стању због суше. У најбољем случају, наша производња ће бити иста као прошле сезоне, истичу фармери.

Драматична ситуација на тржишту маслиновог уља шокирала је потрошаче са малопродајним ценама које су нагло порасле за нешто више од годину дана. Стандардни литар који је некада коштао око пет евра сада се креће око 10 евра.

У земљи у којој храна у великој мери зависи од висококвалитетног маслиновог уља, у првој половини године потрошња маслиновог уља опала је за 51 одсто, показују подаци Универзитета у Хаену.

Званичници шпанске владе кажу да ефекти врућине и суше показују важност решавања климатских промена и преласка на одрживије праксе.

Прошла година је била најтоплија година у историји у Шпанији. Ове године су такође биле екстремне врућине, при чему је пролеће 2023. било најтоплије и најсушније у историји, а јул четврти најтоплији месец у Андалузији.

Извор:

Najviša vrednost u istoriji: Cene maslinovog ulja dostigle novi rekord – Vesti – Biz – B92.net

Srodni tekstovi

Оставите коментар