МАЛИНА стидљиво прешла 200 динара, да ли је то добар знак?

Аутор: Gdjakovic
810 посета

Цене малине у околини Ужица на неким откупним местима крећу се од око 195 динара за виламет до 215 динара за прву класу сорте микер. Са друге стране, килограм вештачког ђубрива је тек мало јефтинији од понуђене цене, 180 динара по килограму за Yара Цомплеx, а ту требе додати и остале трошкове производње.

„Откупљивачу сам рекао да ћу му предати онолико малина колико сам се код њега задужио за ђубриво и препарате“, рекао је за Нову економију један малинар из околине Ужица, који се тим послом бави више од десет година.

Како објашњава, понуђена цена је 215 динара за прву класу сорте микер, али ако произвођач сам довози малину до хладњаче, а 200 уколико је откупљивач сам преузима.

Као и раније сорта виламет је нешто јефтинија, 210 динара за килограм уколико је произвођач сам довози у хладњачу, односно 195 динара ако је откупљивач сам преузима.

Према његовим речима, бераче ове године неће моћи да ангажује, ако остану понуђене цене малине, па ће морати да се ослони само на чланове породице.

Илустрација: захуктава се берба малина/ Фото: Pixabay

Поред вештачког ђубрива, како подсећа, у цену малине теба урачунати дневнице берача, као и хемијска средства која се користе у производњи.

Прошле недеље појавила се и информација да је цена малине „екстра“ класе на једном откупном месту у Мачванском округу 330 динара са порезом на додату вредсност (ПДВ).

Пре две недеље појављивале су се и цене од око 160 динара за килограм такође у Мачванском округу.

Цена малине прошле године кретала се од 500 до 600 динара за килограм, касније је пала, а у извозу из Србије кретала се од око 5,5 евра.

Мале и средње хладњаче остале су дужне за део прошлогодишњег рода малинараима и то би како је раније најављено, требало да се реши кредитима које ће им обезбедити држава преко Поштанске штедионице.

Наш портал је недавно пренео мишљење произвођача малине који су нам рекли да је би овогодишња цена испод три евра потпуно неисплатива.

Наш портал је раније писао о томе како се формира цена малине на релацији произвођач – хладњача, као и о томе како је та област у Србији углавном неуређена.

„Хладњачари дају вештачко ђубриво, препарате и репроматеријал. Онда потписујемо уговор по коме смо дужни да тој хладњачи дајемо малину, али нема ништа о јасно утврђеној цени нити о количини јер се не зна колики ће бити род. Све је то тотално недефинисано“, рекао нам је недавно један малинар из околине Ужица који се такође већ дуже времена бави гајењем малине.

„Држава је до сада много помогла малинарима и наставићемо и даље да помажемо. Поред мораторијума на прошлогодишње кредите, држава је омогућила и нове кредите за мале и средње хладњаче које су остале дужне примарним произвођачима, како би измириле дуговања. И мислим да је то јако добар старт за нову откупну сезону“, рекла је на састанку са малинарима у Ивањици министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Према њеним речима, прва аконтна цена која се појавила на тржишту је 200 динара и то је почетак.

„У овом тренутку страхујем да ли ће бити довољно малине и да ли ће она бити одговарајућег квалитета због обилних падавина које су биле и мислим да је то много већи проблем. Држава је проценила непродату количину малине на 300 динара по килограму и то је цена робе која ће бити дата у залогу банци за кредит који је обезбеђен преко Поштанске штедионице“, додала је ресорна министарка.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/cena-maline-u-uzicu-i-preko-200-dinara-ali-i-dalje-neisplativa

Srodni tekstovi

2 коментари

Vlada 25. јун 2023. - 09:50

Nema malina dovoljno stida za ovu kriminalno-ucenjivačku bagru izvoznika i hladnjačara koji u dilu samo sebe obezbedjuju svake godine za neku zaradu!

Одговори
Pani 26. јун 2023. - 12:27

Leskovac i okolina cena i dalje 160.din

Одговори

Оставите коментар