Малинари сами себи пуцају у ноге

Аутор: Gdjakovic
762 посета

Председник Удружења произвођача малина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да ће од откупљивача тог воћа тражити да саопште коначну цену и рок исплате, у супротом обуставиће бербу.

Он је за Бету рекао да је задовољан ангажовањем Министарства пољопривреде које је на терен у контролу послало све врсте инспекција које треба да утврде по којој цени се продаје малина на иностраном тржишту.

„Откупљивачи тврде да малине у иностранству продају по 1,7 до 1,8 евра по килограму и сада на домаћем тржишту нуде цену од 135 до 250 динара. Ту највишу цену понудило је неколико највећих откупљивача, а осталих 80 одсто минималну цену“, рекао је Радовић.

Додао је да је ресорно министарство обећало да ће увести прелевмане (таксе) на увоз малине јер су откупљивачи увозили то воће из Украјине и Пољске и мешали га са квалитетном домаћом малином, па се на тржишту појавио „вештачки“ вишак.

Ево када ће бити исплаћене субвенције и објављени јавни позиви за остале секторе пољопривреде

Договор произвођача малина је и да

откупљиваче питају да ли је тачно да имају склопљене уговоре са већином произвођача, како су тврдили на јучерашњем састанку у Влади Србије, по тим најнижим ценама и да су они задовољни.

Неће вам бити пријатно када видите цене малине у Пољској и Украјини

Радовић је рекао да ће ове године бити 40 одсто мање малина него прошле године јер је невреме у околини Ивањице и Ариља уништило род, а да ће произвођачи престати да беру малине ако хладњачари не повећају цене.

„Произвођачка цена малина је 350 динара по килограму, берачи дневно могу да наберу око 25 килограма, што је 5.000 динара, а дневница без хране је 4.000 динара. Када се обрачунају и други трошкови, не исплати се брати малине јер би произвођач морао да дотира производњу“, рекао је Радовић.

Он је истакао да откупљивачи на откупу малине имају екстрапрофит, а да је доказ и то што су је поједини, који су имали и сопствену производњу чак и на осам хектара, угасили јер признају да се по понуђеним ценама не исплати производња, али нису престали да откупљују малине јер им се то исплати.

Извор:

https://novimagazin.rs/vesti/299959-malinari-srbije-traze-od-otkupljivaca-konacnu-cenu-i-rok-isplate-prete-obustavom-berbe

Srodni tekstovi

Оставите коментар