Малинари прете радикализацијом блокада хладњача

Аутор: Gdjakovic
618 посета

Малинари ће, ако власници хладњача не повећају откупну цену малина, предузети радикалније блокаде хладњача, изјавио је данас председник Асоцијације произвођача малина Србије Добривоје Радовић.

Он је за Бету рекао да, од пре два дана, произвођачи тог воћа сваки дан на сат времена блокирају по једну хладњачу у знак упозорења њиховим власницима да треба да подигну откупну цену на минимално 300 динара по килограму, а да се након извоза дели добит. Хладњачари би, према његовим речима, требало да испуне тај услов јер им је држава омогућила све погодности, доделом кредита.

Како до субвенције за органску пољопривреду? Детаљно о свему на нашим странама

„Само четири хладњаче спремне су да плате малине 240-250 динара, а претежно нуде од 130 до 190 динара. Власници хладњача су због непродатог прошлогодишњег рода добили све што је могуће од државе, кредите на две године са грејс периодом од шест месеци, мораторијуме или репрограм свих осталих кредита и новац је код њих, али не желе да повећају цену малина”, рекао је Радовић.

Решење тренутне кризе у малинарству није у промени сортимента у домаћим засадима као што неки предлажу, рекао бих из различитих побуда. Сорте малина које су прославиле српско малинарство – виламет и микер и даље треба да остану базичне у нашој производњи, каже за ПОЛИТИКУ један од водећих домаћих стручњака за јагодасто воће Александар Лепосавић из Института у Чачку. „Малинарима не препоручујем да мењају ове сорте у засадима јер смо по њима препознатљиви на светском тржишту. Сортимент који имамо је намењен преради и ту су купци већ дали свој суд “ напомиње саговорник ПОЛИТИКЕ.

Додао је да и поред тога велики број хладњача не исплаћују малине приликом предаје тог воћа. По оцени Радовића, добит након извоза малина требало би делити у односу 49 одсто према 51 одсто за хладњачаре. Радовић је рекао да његова асоцијација и удружење „Виламет” од пре два дана блокирају прилаз једној хладњачи и да ће предузети и радикалније мере, ако не повећају откупну цену. Произвођачи, према његовим речима немају интереса да беру малине по откупним ценама које су испод 300 динара по килограму. Он је рекао да су произвођачи одлучили да блокирају хладњаче због тога што су у Влади Србије рекли да су њихови кооперанти задовољни тим ценама које нуде.

Адвокати преварили пољопривреднике или је нешто друго? Подигнуте колективне тужбе

„Сада нека виде колико ће произвођача изаћи на протест и ко је то задовољан њиховим понуђеним ценама”, рекао је Радовић. Невреме, праћено градом у суботу, 22. јула, како је рекао, уништило је малињаке на подручју Ариља, Ивањице и Лучана, а штета је смањила укупан род за око 20 одсто. „Уништен је, не само овогодишњи род, већ и род за следећу годину јер су град и олуја поломили изданке који би требало да роде наредне године”, рекао је Радовић.

Драгиша Терзић произвођач малина из Ариља, чија се породица већ 40 година бави производњом тог воћа, каже да је откупна цена малине нижа од цене коштања и да ту цену диктирају хладњачари које, како каже, интересује само профит у једној години.

„Апеловао сам свих ових година на хладњаче, они ће уништити национални ресурс. Њих само интересује профит у једној години. Хладњачари седе на састанку и кажу да не желе да подигну цену. Ми зависимо од хладњачара сваке године и нама је спас кад они не успеју да направе договор. Монопол је тешко доказати, а они се договоре и крену испод цене“, рекао је Терзић за Пинк.

https://www.politika.rs/scc/clanak/563178/Proizvodaci-malina-u-Srbiji-najavljuju-radikalnije-blokade-hladnjaca

Srodni tekstovi

Оставите коментар