Малинари изашли са очекиваним ценама црвеног злата

Аутор: draganadpetrovic
646 посета

Ове године може се очекивати цена малине од 600 до 800 динара за килограм, пре свега, јер су поскупели хемија, репроматеријал, радна снага и ђубриво, изјавио је председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић.
– Цена малине од 800 динара је нека средња цена од 250 динара која је била пре две године – оценио је Радовић за „Нову економију“.

Он сматра да цена може може и да премаши 800 динара, у зависности од тога какви ће ове године бити временски услови, јер би у случају мањих приноса била већа тражња за малинама.

– Малина је у веома лошој кондицији, слабог израстања, (стабљика је) веома кратка и можемо слободно рећи да ће то бити мањи род него прошле године – оценио је Радовић.

Цена малине прошле године је, како подсећа, била солидна, сорта виламет плаћена је од 420 до 450 динара по килограму, а извозна цена малине која није пребирана у хладњачама „кретала се и креће се од 700 до 900 динара“.

– Чак имају и те веће цене малине које иду за Јапан, крећу се од 11,5 до 12-13 евра – додаје Радовић.

Сорта фертоди је, како напомиње, скупља за 15-20 динара, а микер је 30-40 динара скупљи него виламет.

Постоје и јесење сорте које се беру два пута годишње, попут енросадире, а њена цена била је убедљиво најјача.

Сорта енросадира се, како објашњава Радовић, гаји на пет до десет одсто укупне површине под малињацима у Србији, у стакленицима и на малињацима опремљеним противградним мрежама.

– Задње брање енросадире у Србији се кретало од 600 до 1.000 динара по килограму, то је негде септембар, октобар, до првог снега и то су задње цене свеже малине на тржишту Србије – истакао је Радовић.

Он је подсетио да су прошле године, када је била суша и када су температуре на подручју целе Србије биле високе, најбоље прошли малињаци који имају наводњавање, па им је било добро израстање саднице за ову годину, а и род је, по његовој оцени, био феноменалан.

Битан фактор који утиче на овогодишњи род малине је садни материјал, па се у наредним годинама треба фокусирати на његову замену, коју иначе субвенционише држава, са 60 до 65 одсто, навео је Радовић.

Извор: https://www.agrotv.net/ocekuje-se-da-cena-maline-ove-godine-iznosi-od-600-do-800-dinara/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар