Купци чекају у реду за српску посластицу

Аутор: draganadpetrovic
499 посета

Сува шљива је један од најтраженијих српских брендова. У ваљевској „Агранели“, највећем прерађивачу и извознику сувих шљива из Србије, припремају производњу посластица које су реткост и у свету.На новој производној линији „Агранеле“ освајају јединствену рецептуру за прерађевине, а у томе им помажу турски мајстори посластичарства.
„Први пут смо на свету ово правили са шљивама из Србије и ја мислим да ће то бити најлепши и најукуснији производ са шљивама и чоколадом. Ја сам из Турске, у свету сам користио урме, и тек сада први пут користим шљиве. Биће здраво и најбољи производ из Србије“, каже Метин Ћамур, мајстор кулинарства из Турске.

„Агранела“ је на светским тржиштима била позната по упакованој чоколадираној или органској шљиви без икаквих додатака. Са новом палетом посластица сврстава се међу ретке у свету.

Илустрација: Српске суве шљиве познате су широм света/ФОТО: Pixabay

Технолог Елена Томић истиче да производњу подижу на највиши степен. Усредсредили су се на производњу нових производа, такозваних здравих слаткиша у облику куглица и барова. Основа свега су суве шљиве.

„Специфичност овог производа јесте у томе што поред воћа унутра има чоколаду. А сада радимо микс воћа у бази са нашом сувом шљивом и додатком неког од воћа које је такође здраво. Предност је што имамо довољно шљива и што је то највећи део производа. Овај производ је сам по себи врло редак у Европи, ради пар фирми, у Србији још увек нико. Под један здраво, под два укусно“, наглашава Александар Томић из „Агранеле“.

Партнери из неколико земаља већ су стали у ред за куповину посластица. Нове прерађевине од сувих шљива из Србије већ су хит на пробирљивом светском тржишту хране.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4712542/sljiva-cokolada-valjevo-posslastica.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар