Криза утицала на цену јабука али и избор сорти које се продају

Аутор: Gdjakovic
295 посета

Велики део прошлогодишње домаће бербе јабука завршиће у индустријској производњи, а као и на европском тржишту, због мањка новца, потрошачи се одлучују за јефтиније сорте овог воћа.

Сукоб у Украјини утицао је на пад извоза јабука у Русију, наше традиционално највеће извозно тржиште. Домаћи произвођачи, у првих 11 месеци 2022. у Русију су пласирали јабуке у вредности од 62 милиона евра, што је за око 10 милиона евра мање него у истом периоду претходне године. Извозници кажу да су почетне препреке у транспорту превазиђене, ипак пут до руског тржишта сада је нешто дужи јер камиони робу превозе другим рутама. Највише неизвесности доноси наплата потраживања, а рокови плаћања су и до 40 дана. Ипак, ови губици делимично су надомешћени извозом у нове државе, попут Уједињених Арапских Емирата, одакле се српска јабука препродаје на друга тржишта.

И глобално тржиште јабука суочава се са значајним изазовима у различитим регијама. Произвођачи се боре с различитим проблемима у производњи и дистрибуцији, објавио је недавно специјализовани портал „Фрешплаза”.

Ситуација на тржишту држава чланица ЕУ је различита. Пољска, као велики произвођач, извози и преплављује тржиште ЕУ и других земаља. Очекује се да ће квалитетне јабуке из хладњача доспети и у Азију. Истовремено, Холандија се бори са прекомерним растом увоза јабука из Пољске, док је инфлација смањила потрошњу овог воћа у Белгији. Како се наводи, потрошачи сада више траже јефтиније сорте, као што је јонаголд, док је приметан пад тражње за клупским сортама. Објављено је да су пре 20 година Белгијанци трошили 12 килограма јабука по становнику, а сада свега 6,8.

Француској је 2023. година почела са релативно малим залихама јабука. Мања је понуда, али и извоз, што даје стабилност тржишту. Просечна малопродајна цена јабука у француским радњама је два евра, али је откупна цена за произвођаче изузетно ниска.

На немачком тржишту доминира јабука из домаће производње. Раст продаје јабука у односу на прошлу годину остварила је Аустрија, док Италија бележи најмање залихе – 961.955 тона, што је најниже у последњих неколико година. Цене јабуке у Шпанији су више него прошле сезоне, али ниже од просека.

Проблем је и што се Турска, после разорног земљотреса, суочава са проблемима у дистрибуцији. Очекује се да ће логистички проблеми повећати цене овог воћа.

– Морамо да утичемо на повећање потрошње воћа у Србији. Она је тренутно 10 до 11 килограма по становнику годишње. То је јако мало. У Немачкој само малине троше 10 килограма по становнику. Морамо више да промовишемо локалне производе. Предлагао сам да се у јавним установама предност даје нашем воћу у односу на, рецимо, банане и поморанџе – изјавио је недавно професор Зоран Кесеровић, један од водећих стручњака у воћарству.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/541199/Ekonomija/jabuke-kupci

Srodni tekstovi

1 коментар

JaBa 7. март 2023. - 11:12

Cena jabuke se nije menjala u poslednjih 20 godina, 2003 je bila 30 dinara, a tako i 2023.

Одговори

Оставите коментар