Ко ће зарадити од сунцокрета: Професор Рајић дао је јасан одговор

Аутор: draganadpetrovic
611 посета

Жетва сунцокрета се приводи крају. Посејан је на скоро 250 000 хектара, 10 одсто више него лане, али му је откупна цена од око 37 динара без ПДВ-а, дупло нижа од прошлогодишње. Приноси су различити а новац ће зарадити само они који имају више од три тоне по хектару. Kако се формира цена хране од њиве до трпезе и зашто пољопривредници једва покривају трошкове док уљаре и трговци увећавају профит, за РТС је говорио професор Зоран Рајић, шеф катедре за менаџмент у агробизнису Пољопривредног факултета у Београду.

„Приноси сунцокрета се углавном крећу између 2,5 и 3 тоне. А то су приноси који, уколико узимате земљу у закуп, сигурно не обезбеђују зараду. Kалкулацијиа у Банату са приносом од 3 тона по хектару је била 39 динара, а ако упоредите са ценом која је понуђена произвођачима видите да сте у минусу динар и по, два. Уколико имате преко три хектара и земљиште у власништву зарада је је око 200 евра по хектару“, каже професор Рајић.

Додаје да то није довољно, с обзиром на то да су произвођачи имали губитке и на производњи пшенице, јечма и уљане репице. Већу зараду не очекује ни у производњи кукуруза.

Илустрација: Овогодишња откупна цена сунцокрета је дупло нижа од прошле године

Сматра да је цену сунцокрета од 37 динара без ПДВ-а, која је дупло нижа од прошлогодишње, оборила Русија вишковима свог сунцокрета који цене 250 евра по тони. Подсећа да је јуче, парламент Бугарске скинуо забрану увоза сунцокрета јер тамошње уљаре немају довољно.

На питање зашто су само пољопривредници у минусу или са малом зарадом, док трговци и прерађивачи зарађују велике профите професор Рајић одговара да је разлог у томе што немамо повезаност по вертикали.

„Свако наступа појединачно на тржишту и бори се за свој интерес. Што не значи да и у будућности мора да буде тако. Ово је једна од нетипичних година. Субвенција државе неким произвођачима обезбеђује зараду некима не, али није у томе поента. Пољопривредници желе да живо од свог рада а субвенција им је ту само да им помогне да се развијају“, закључује за РТС професор Зоран Рајић.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5272774/suncokret-cena-duplo-niza.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар