Ко је највише погођен забраном извоза свињског меса у Црну Гору?

Аутор: draganadpetrovic
369 посета

Забрана извоза свиња, меса и прерађевина из дела Србије у Црну Гору вероватно ће више погодити домаћу прерађивачку индустрија него оне који су на то тржиште директно извозили свињетину.Разлог је то што је извоз ове врсте меса, не само у Црну Гору, већ и у друге оклоне државе прошле године био скроман, рекао је за „Политику” Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије.

– У цео Цефта регион извезли смо око 1.100 тона свињског меса, за 2,5 милиона евра, али и 10.850 тона производа од меса у вредности од 34,3 милиона – наглашава Будимовић.

Он додаје да су ово збирни резултати у 2021. за све државе, али да смо највише извозили у Босну и Херцеговину, а потом и у Црну Гору и Северну Македонију.

Ово питање постало је актуелно када је Црна Гора недавно ажурирала листе и због спречавања ширења афричке куге (АКС) стопирала увоз свиња из Пиротског, Зајечарског, Борског, Браничевског и Подунавског округа. Забрана је уведена и Северној Македонији и десетини других држава које се боре са овом смртоносном болешћу свиња која је претња њиховим економијама. Није дозвољен транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња.У Црној Гори још није забележена појава ове болести, док су први случајеви АКС у Србији пријављени у августу 2019. у три села у околини Младеновца. Чини се необичним да Црна Гора баш у овом тренутку доноси одлуку да забрани увоза меса. Ветеринарске службе успеле су тада у кратком периоду да болест ставе под контролу на тој територији. У међувремену пријављени су случајеви и у још неколико округа, али је Министарство пољопривреде увело регионализацију што значи да само из подручја која су заражена нема трговине док су остали делови Србије слободни за извоз свиња и меса.

Илустрација: Прерађивачи меса прошли горе од извозника товљеника/ Фото: Pixabay

Будимовић каже да је забрана коју су Црногорци применили у складу с одлукама Међународне организације за здравље животиња (ОИЕ).

– И Србија такве мере спроводи према другима. Ова болест се брзо шири у свету и како је који округ заражен, државе увознице реагују и подижу рампе – објашњава он.

Напомиње да Србија није неки велики извозник свињетине. Русија је, додаје, постигла самодовољност производње и тамо испоруке не одлазе, док је Европска унија и даље затворена, али постоје најаве да би могли да добијемо дозволу и за то тржиште. Сматра да је тренутно много важније да производњом подмиримо домаће потребе и што мање увозимо.Последње две године цене ове врсте меса знатно су смањене у Европи због тржишних вишкова. Великим произвођачима, посебно у Немачкој, постале су интересантне за освајање и мање европске државе, попут Србије. Највећу пометњу направила је Кина која се од 2018. бори с афричком кугом свиња и огромним губицима сточног фонда и индустрије. Субвенционисањем домаће производње успели су прошле године да врате резултате које су имали пре појаве ове болести. Ројтерс је недавно објавио да је увоз меса у Кину у 2021. смањен за 5,4 одсто, што су знатне количине будући да Кина годишње увезе око девет милиона тона, а више од половине је управо свињетина.

– Кина је после појаве афричке куге свиња и раста цена хране за животиње направила корак да ојача сопствену производњу и не зависи од увоза меса из ЕУ. Тако су велике количине остале у Европи јер произвођачи нису могли ођедном да зауставе производњу. Због хиперпродукције, вишкови су се преливали и у мање државе – објашњава Будимовић.

Илустрација: Цена свињског меса пала и на тржишту Европске уније

Додаје да је цена свињетине у ЕУ 2021. пала на просечних 2,15 евра.– Код нас је цена товљеника тренутно 170 до 180 динара по килограму, што донекле задовољава производњу код фармера. Увоз свињског меса је вредносно смањен, у односу на 2020. јер су наши произвођачи постали конкурентни европским – каже Ненад Будимовић.

Према његовим речима, очекује се да ове године крене извоз висококвалитетних производа с додатом вредношћу, типа кулена, шунке јер смо слободни од класичне куге свиња. Сматра да ту треба тражити шансу и компензовати то што не извозимо сировину где нисмо конкурентни, али јесмо са специфичним производима.

Извор:https://www.agrotv.net/zabrana-izvoza-svinja-u-crnu-goru-vise-pogadja-preradjivace-nego-izvoznike/

Srodni tekstovi

Оставите коментар