Ко нема где да држи буре мораће да одреши кесу за кисели купус

Аутор: draganadpetrovic
393 посета

У сусрет славама, које се обележавају у већини домова у Србији, на пијацама је све већа понуда. Ова места постају све посећенија, а и понуда трговаца је све боља, нарочито када је у питању већ припремљена зимница. На великом броју тезги, али и на камионима увелико се продаје и купус са кисељење. Његова цена се у Београду креће од 80 до 100 динара по килограму.

Београдске пијаце су препуне овог поврћа, а пошто цене варирају од продавца до продавца савет је да мало прошетате и пажљиво разгледате понуду. Цене се крећу од 50 динара по килограму, ако се купује више главица ођедном, па до 80 и 100 за мање количине.

Илустрација: Кило киселог купуса као пола килограма меса

Неки потрошачи су спремни да издвоје већу суму новца на пијаци, само зато што су сигурнији у квалитет.

– Не марим да платим и више, али хоћу да знам шта једем. А овде могу и да се ценкам када пазарим за буре – каже један од купаца на београдској пијаци.

Ови распони у ценама приказују и различит квалитет и порекло купуса, као и способност погађања између продаваца и купаца.

С друге стране, износи у продавницама су значајно стабилнији, а често су пропраћени и попустима. Купус се у неким маркетима може наћи и по 30-40 динара на акцији, док се редовно продаје за око 70 по килограму.

Међутим, домаћице које нису на време мислиле о киселом купусу за сарму, која је у већини домова главни славски специјалитет, мораће да издвоје нешто више новца. Килограм вакумираних листова се у маркетима креће од 250 до 300 динара.

Али, немојте се обесхрабрити. У неким трговинским ланцима можете да купите овај зимски специјалитет на акцији и значајно уштедите. Акцијске цене се крећу од 130 до 200 динара.

На пијацама углавном киселог купуса још нема, али ако је судити по износима које је требало издвојити прошле зиме, можемо и сада да очекујемо око 200 динара по килограму, рибанац би скупљи и кретао се и до 400, док су већ издвојени листови ишли и до 450 динара.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4275118/kilo-kupusa-kosta-kao-pola-kile-mesa

Srodni tekstovi

Оставите коментар