Због хладног времена повртарска производња током зиме фокусирана је на пластенике.Чак и уколико се пластеници не греју може се гајити лук, спанаћ и салата које добро подносе чак и температуре испод нуле. Истовремено, пласирање ове робе зими је бржа и лакша због потражње за свежим поврћем на тржишту.
Како истичу стручњаци, приликом избора за садњу предност дати оним културама које су већ дале добре резултате претходних година на нашим теренима.
Лук
Најбитнија мера у зимским месецима у пластеничкој и стакленичкој производњи је проветравање објеката. Дезинфекција земљишта у заштићеном простору је обавезна, као и квалитетан расад.
Када је у питању производња црног лука током зиме важно је знати да семе лука и арпаџика клија када је температура 3-5 степена. Младе, тек никле биљке могу поднети мраз од -4ºЦ листови до -7 степени а добро укорењене биљке чак и -25ºЦ.
Приликом узгоја црног лука ваља знати да му је потребно мање светлости него парадајзу или краставцу али већа него купусу. Заливање зависи од развојне фазе биљке, повећана влажност земљишта и ваздуха у пластенику потребна је у фази ницања и интензивног раста листова, док је током сазревања потребно смањити заливање, чак и дозволити период благе суше. Лук сребрењак има веће потребе за водом јер се гаји из расада и обавезно се мора наводњавати.
Спанаћ
Спанаћ је биљка хладног поднебља. Семе клија на 4ºЦ, оптимална температура за развој 14-18 степени, а спанаћ издржава температуре и од -8. Спанаћ није захтеван у погледу потреба за светлошћу па се може гајити и као међуусев. Спанаћ има слабо развијен коренов систем па је потребно често и обилно заливање. Услед недостатка воде, биљке се слабије развијају, брзо старе, после формирања 3-4 листа при вишим температурама формирају генеративне органе. Нарочито велике потребе за земљишном и ваздушном влагом су у периоду формирања листова. Ђубрење компостом даје изузетне резултате.
Зелена салата
Салата је још једна од биљака која не тражи топло време за расти развој. Најбољи пораст биљке је при темпертурама 15-20 степени, али младе биљке могу да издрже мразеве и до – 6ºЦ. Салата тражи доста светла и влаге, па је одржавање редовне влажности земљишта кључно за сочност и квалитет салате. Период од расађивања до образовања главице представља најосетљивији период код салате у слабо проветреним објектима. Најбољи предусеви за салату су парадајз црни лук, радич, а лоши целер и першун.
Извор: Агробизнис магазин