Колико ће коштати пролећна сетва? Да ли је довољно 800 евра по хектару

Аутор: Gdjakovic
427 посета

Ратари су у ниском старту. За око недељу дана почиње сетва шећерне репе, следе сунцокрет, соја, кукуруз… Производња ће бити скупља од 6 до 30 одсто, процењују на Пољопривредном факултету. У нову сезону ратари улазе и са новим системом – Е аграр.

Ако се не рачунају трошкови закупа земљишта, банкарских кредита, осигурања и амортизације, по хектару кукуруза, пољопривредници ће уложити 738 евра. За соју ће дати 665, а за шећерну репу чак 1.365 евра по хектару, израчунао је агроекономсита Зоран Рајић, професор на Пољопривредном факултету у Земуну ,са некадашњим студентима који се данас баве ратарством.Разговор Марије Миладиновић Лисов 
са Зораном Рајићем

Процењује да би сетвена структура требало да буде слична као и прошле године, али очекује нешто веће површине под сунцокретом и шећерном репом, јер је држава за те културе обезбедила додатне субвенције.

Професор Рајић каже да је неопходно да држава што пре донесе кровну уредбу о субвенцијама како би пољопривредници знали на шта могу да рачунају.

Напомиње да је најнеповољније задуживати се код пословних банака на кратак рок и опомиње да су се у Војводини појавили откупљивачи пшенице који за нови род нуде 25 динара. Ту понуду назвао је срамотном и додао да је пшеница прошле године коштала и 40 динара.

У нову сетву улази се са новим системом – Е Аграр

Професор Рајић каже да се до сада за Е аграр пријавило више од једне четвртине укупног броја регистрованих газдинстава.

Сматра да се са увођењем Е Аграра пожурило, те да би због тога многи могли да остану без субвенција.

Каже да у обзир треба узети старосну структуру наших пољопривредника и стање инфраструктуре у сеоским срединама.

Извор: РТС

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/5141328/setva-ratari-srbija.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар