Колико ће коштати килограм малине, ко је у праву?

Аутор: Gdjakovic
766 посета

ПРОИЗВОЂАЧИ малине у Србији су- очени су са новим проблемима. Ова година дефинитивно ће десетковати број малинара, којима ће пролећни радови бити па- прени, нарочито што више од 30 одсто њих није исплаћено за робу коју су предали прошле године. Ништа боља ситуација није ни код малих откупљивача, чије воће тавори у хладњачама, јер су им „пресечени“ ланци трговања. Када се на то дода рат у Украјини, смањена потрошња јагодичастог воћа у свету, али и велики увоз малина у Србију, сматрају стручњаци, блистава будућност „црвеног српског злата“ је под упитом.

КИЛО ЦЕНЕ САМО 300: Хладњаче нуде мању цену малине него што мали откупљивачи треба да исплате

– Велики хладњачари и откупљивачи увезли су јефтину малину, препаковали и продају је као нашу – истиче Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије. Не раде то само ни хладњачари, има трговаца, њима је довољан компјутер и само купују и продају малину. Држава мора да заштити малину као стратешки производ и да је обезбеди. А не да стално улазимо у неке про- блеме. Велике хладњаче нуде мању откупну цену него што мали откупљивачи нама треба да исплате. Према речима Радовића, од 2019. до 2021. године, када се погледају анализе, ми смо имали од 20.000 до 30.000 тона малине у недостатку, према европском тржишту. У 2022. години род је био од 60.000 до 70.000 тона.

– У Управи за аграрна плаћања уписано је да имамо под малином око 25.000 хектара – говори Радовић. – Истина је ипак мало другачија. Под малином има неких 14.000 хектара. Остало су ливаде, које су људи писа- ли како би узели субвенције од државе. Када је реч о цени откупа малине, у 2021. години она је била од 400 до 450 динара за килограм. У 2022. најављивало се да би могла да буде од 600 до 800, али је на крају завршила са ценом до 650 динара за килограм, и то виламет сорта.

– Ове године, ако се погледа цена репроматеријала, цена малине не би смела да буде мања од 500 динара – сматра Радовић. – Производња је поскупела у односу на претходне две године. А због великих количина ускладиштене малине, њена цена се сада креће од 250 до 300 динара за килограм. И док врхунска виламет малина чека боље дане у хладњачама, већина грађана Србије, која се и „усуди“ да купи на граме ово воће у трговинским ланцима, због папрене цене, остаје непријатно изненађена смрвљеним и уништеним, упакованим плодовима, углавном из увоза.

РАДНЕ СНАГЕ НЕМА БЕЗ 5.000

НЕДОСТАТАК радне снаге био је један од већих проблема са којима су се сусретали малинари. Ове године то можда и неће бити толики проблем јер ће добар део људи да се ослони на сопствену радну снагу како би смањили трошкове. Прошле године дневнице су биле и до 5.000 динара.

 

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1210917/kilo-cene-samo-300-hladnjace-nude-manju-cenu-maline-nego-sto-mali-otkupljivaci-treba-isplate

Srodni tekstovi

2 коментари

Šomi 7. март 2023. - 07:31

Ovaj samoizabrani predsednik nekakve fantomske asocijacije malinara ima zelju da bude u centru paznje na bilo koji nacin , a pored toga izuzetne napore ulaze u rad protiv proizvodjaca maline , a za dobrobit hladnjacara i sebe pogotovu. Čovek koji se bori i za negativan publicitet jer pozitivan ne moze zasluziti bas nikako.lans

Одговори
Vladan 13. март 2023. - 18:00

Ljudi zar jos Radovic prica price jel moguce?
Sta bi sa proslogodisnjom cenom od 800,00?
Daj da mu ja prodam po 510,00zaleďenu panek covek zaradi

Одговори

Оставите коментар