Колико је поврће а колико воће на пијацама у Србији и Хрватској

Аутор: Gdjakovic
382 посета

Врло слаба била је понуда трешње и вишње на кванташу у Београду. Смањен обим понуде поморанџе, лимуна, ананаса и појединих сорти јабуке одразио се на раст цена у односу на претходни период.

 

За разлику од њих боља је била понуда кајсије, нектарине, купине, па је и цена ових пољопривредних производа била нижа него пве седмице јула. Боља понуда броколи, лубенице, диње, паприке, парадајза, црног лука, патлиџана, тиквице, пашканата, першуна коренаша, краставца салатара, цвекле и празилука на продајним пунктовима утицала је на пад цена. За разлику од њих скупљи је био спанаћ.


Одлична понуда брескве, нектарине, кајсије, боровнице и малине била је на Каленић пијаци у Београду. Понуда трешања је при крају, а смањила се и понуда вишње. Понуда купине, шљиве и крушке је на самом почетку. Пад цена забележен је код боровнице, кајсије, крушке и купине, док је порасла цена смокве. Понуда сезонског поврћа била је на завидном нивоу на пијачним тезгама. Јефтинији су у односу на претходну седмицу били броколи, диња, лубеница, патлиџан и спанаћ, док су скупљи били паприка шиља и першун лишћар.

Обимнија понуда кајсије, крушке, купуса, паприке бабуре, парадајза, лубенице, тиквице и шаргарепе,  кванташкој пијаци у Лесковцу условили су пад цене. Скупљи су у односу на претходни периоид били целер и црни лук. Пиротску зелену пијацу карактерисао је раст цена ораха, шампињона, док су  јефтинији у односу на прву седмицу јула били јабука остала, лимун, шљива, боранија, бели лук, љута паприка и шаргарепа. Према извештају репортера СТИПС из Лознице боља је била понуда боровнице, брескве, кајсије, јабуке остале, малине, диње, лубенице, белог лука, паприке, парадајза па је и цена ових пољопривредних производа била нижа. За разлику од њих скупљи су били боранија, црни лук, кромпир и пашканат.

Srodni tekstovi

Оставите коментар