Колико кошта увозни, а колико домаћи качкаваљ?

Аутор: Gdjakovic
342 посета

То је јако добро тренутно решење за нас произвођаче млека. Сада је јавио нови проблем а то је увоз сирева. Трговински ланци увозе сиреве по 2.7 € за 1 килограм. То сада ствара додатни проблем у производњи млека јер млекаре не могу да продају своје производе и имају велике залихе. Европска унија има вишка млека и млечних производа на свом тржишту јер га не извозе у Кину и Русију. Да би заштитили своје произвођаче ЕУ субвенционише извоз млека и сирева. Напомињем да трговински ланци масовно престају да купују сиреве од наших млекара и прелазе на куповину сирева од увозника. Млекаре су приморане да улазе у кашњење са исплатом млека као и у кашњење са исплатом плата запосленима.

Такође млекаре ће бити приморане да отказују откуп млека. Да би спречили све ово горе наведено ми произвођачи млека захтевамо од Владе РС да што пре реши проблем виска залиха у млекарама и да тим потезом тренутно заштити произвођаче млека, запослене у млекарама и саме млекаре. Грађани Србије морају да пију млеко и да једу сир који је произведен у Србији, а не нешто што се увози из ЕУ – саопштили су представници произвођача млека из Баната.

Производна цена качкаваља износи око 700 дин по килограму а увозници га увозе за 2,7 € што износи 318 динара, а крајњи потрошач у Србији плаћа око 1920 динара за килограм, наводе они.

– Држава Србија не сме да дозволи трговинским ланцима и увозницима да униште произвођаче млека и млекаре – наводе они и прилажу рачуницу.

Рачуница:

1 кг качкаваља 

Производна цена 700 динара 

увозници га увозе за 318 дин по кг, а у маркетима се продаје за око 1920 дин по кг.

Истичу да држава мора трговинским ланцима да ограничи марже на млечне производе.

– У Србији су тренутно у проблему произвођачи, прерађивачи и крајњи потрошачи – навео је Вукашин Баћина, представник произвођача млека из Баната

Srodni tekstovi

Оставите коментар