Колико зарађују берачи воћа?

Аутор: draganadpetrovic
641 посета

Дневнице за бераче воћа ове сезоне у Србији су нешто више него лане, сезонци на плантажама јагоде могли су за десет сати рада дневно да зараде од 3.000 до 4.000 динара, а берачима боровнице, чија сезоне сад почиње, обећавају се и веће дневнице . Највећа непознаница, међутим, везана је за малину јер се због изузетно лоших временских услова за “црвено злато” не зна ни какав ће род бити, ни колико би сезонски радници за њено брање могли бити плаћени. И то је ове године главна мистерија за сезонске раднике. По подацима агенција преко којих се ангажују сезонски радници у пољопривреди, у односу на овај период прошле године интересовања не мањка, али је обим ангажовања сезонаца ипак нешто нижи, чему кумују два разлога.
– Најпре, јер је обим посла код самих послодаваца био мањи, с обзиром да су неповољни временски услови смањили род готово свих култура. А потом, јер је добар део расположиве радне снаге из наше земље, која се бави сезонским пословима, већ ангажован на Јадрану, највише у угоститељству с обзиром на добре дневнице. Код већих плантажера, нарочито у Војводини, радио је или је и сада ангажован највећи број сезонаца са југа Србије, са подручја Врања, Владичиног Хана и Бујановца, а као и лане имали смо регистроване увежене сезонске раднике из Румуније, Северне Македоније, Пакистана и Бангладеша.

Илустрација: Дневница за бераче јагода била је између 3.000 и 4.000 динара

Послодавци који су ангажовали људе из локалних средина плаћали су им само дневнице, док су они који су на рад долазили са стране имали и смештај и оброке уз дневницу – сумирају у агенцијама.
– Како причају мачвански воћари, њихове дневнице за бераче трешњи и јагода ове године су биле од 3.000 до 4.000, што је у просеку за 500 динара више него лане. Због подбачаја рода због временских прилика и ниске цене, нарочито јагоде од само 85 динара за килограм, већина каже да им је новац „буквално отишао само за раднике“.

С друге стране, сами сезонци истичу да се радило по десет сати дневно и да сем дневнице није било плаћених оброка и превоза.

– Нама су брање јагода на почетку бербе плаћали 4.000 динара по дану, па је онда надница спала на 3.500, а у прошлој, последњој седмици рада, на 3.000 динара. За доста људи који су незапослени и то ипак није мало, а у групи у којој смо ми били има и радника практично свих узраста, од средњошколаца који тако хоће да зараде за летовање, преко људи у средњим годинама, до пензионера – наводе жене из околине Шапца које су биле ангажоване у берби јагода, а сада прелазе у плантаже боровнице и истичу да у том послу очекују већу зараду.

Дневнице за сезонце: За боровнице и до 5 евра

Дневнице за бераче боровнице, које су прошле године биле 4.000 динара у просеку, сада би могле да се крећу од 4.000 до 5.000 динара. У овој области воћарства дневнице су међу највишима, јер и сама боровница готово из сезоне у сезону има највишу цену, која је лане на почетку бербе била 5, а потом 4 евра за килограм овог воћа. Тренутна откупна цена боровнице још није утврђена, јер је берба на самом старту.

Највећа непознаница, како по питању цене тако и по питању висине дневница, међутим, тренутно је код главне домаће стратешке воћке, малине која ангажује највећи број сезонаца и чија берба би календарски требала већ да почне.

Илустрација: Процењује се да ће дневница за бераче малина биће и до 7.000 динара/ ФОТО: Pixabay

Дневнице за бераче малина и до 7.000 динара

Локални медији и интернет пуни су огласа у којима се траже берачи за подручје Гуче, Ариља, Ивањице и других крајева, нуде се обезбеђена три оброка и смештај који је код неких оглашавача чак и хотелски, али за разлику од претходних година нема огласа са јасно истакнутом дневницом, већ се наводи да се плаћање рада регулише “договором”.
По речима малинара који траже бераче, дневнице ће се највероватније кретати од 4.000 до 7.000 динара, односно од 100 до 150 динара по набраном килограму, зависно да ли ће у плаћање бити укључен смештај, превоз и оброци.
С друге стране, председник Асоцијације малинара и купинара Србије Добривоје Радовић каже да је много већа непознаница од висине дневнице берача то да ли ће уопште бити “црвеног злата” да се убере и то илуструје примером рода јагоде у западној Србији.

– Од 20 набраних гајбица, у 19 је јагода била буђава! Стање је, због кише и влаге, мало речено катастрофално. У равничарским крајевима, где је берба већ требала да почне, малина је због влаге жута. Она која је посађена у странама, вода ју је после овако обилних киша однела, а у многим крајевима ју је убио град. Тако да не зна се ни какав нас род очекује, ни каква откупна цена и незахвално је давати прогнозу колика би дневница берача могла бити – истиче Радовић.

По његовим речима, већина малинара који годинама за бербу ангажују сезонце, јесте обезбедила услове за смештај и њихову исхрану, али да је питање да ли ће бити потребе за радницима јер, како каже, “шта и коме платити ако ће се од 10 убраних гајица 9 бацити”?

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/evo-kolike-su-dnevnice-za-berace-malina-jagoda-borovnica-i-malina-dnevno-i-vise-od-50/m2qg9w5

Srodni tekstovi

Оставите коментар