Кинески стручњаци позивају на повећање међународне пољопривредне сарадње

Аутор: draganadpetrovic
265 посета

Више од 300 учесника из међународних организација, истраживачких института, универзитета и предузећа окупило се на 6. Међународној конференцији о пољопривредним истраживањима у Пекингу како би разменили идеје о томе како допринети глобалној безбедности хране – позивајући на већу међународну сарадњу у пољопривреди.

Домаћини конференције на тему „Јачање пољопривредне науке и технолошке сарадње у циљу заједничког промовисања глобалне безбедности хране“ били су Центар за међународна пољопривредна истраживања (CIAR) и Одељење за међународну сарадњу Кинеске академије пољопривредних наука (CAAS) а одржана је у форми виртуелних предавања и онлајн преноса, преноси Синхуа.

Ву Конгминг, председник CAAS-а, рекао је да CAAS остаје посвећен обезбеђивању кинеских решења и мудрости како би помогао у решавању глобалних изазова као што су безбедност хране, смањење сиромаштва и зелени развој, и то кроз мултилатералне и билатералне механизме међународне сарадње.

Илустрација: Разговарало се и о перспективама међународне сарадње у пољопривредној науци и технологији

У свом говору, Ву је позвао сродне институције да уложе заједничке напоре у промовисању међународне сарадње у пољопривредној науци и технологији.

Према речима Карлоса Вотсона, представника Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у Кини, конференција је понудила сјајну и правовремену прилику да се омогући конструктивна дискусија о међународним заједничким акцијама које се тичу глобалног развоја пољопривреде и безбедности хране, суочених са изазовима изазване пандемијом и климатским променама.

„С обзиром на кинеско искуство у успешном искорењивању екстремног сиромаштва, дигиталним иновацијама и пољопривредном и руралном развоју, Кина је у јединственој позицији да своје иновацијско искуство, иновативне технологије и најбоље праксе подели са остатком света“, рекао је он.

Током конференције, стручњаци су разговарали о тренутној ситуацији и будућим перспективама међународне сарадње у пољопривредној науци и технологији. Такође су разговарали о политичком окружењу, тржишном окружењу, моделу улагања и потражњи за услугама за иностране пољопривредне инвестиције, као и о стратегијама и мерама за обезбеђивање глобалне безбедности хране.

Међународној конференција о пољопривредним истраживањима одржава се шест година узастопно, од 2017. године.

Извор: Бета

Srodni tekstovi

Оставите коментар