Кина на челу светског аграра: Произведе више него Америка, Индија, Бразил и Русија заједно

Аутор: draganadpetrovic
336 посета

Кина предњачи у свету по пољопривредној производњи, а следе је САД и Индија. Према најновијим подацима Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), процењена вредност пољопривредне производње у Кини, Сједињеним Државама и Индији у 2021. години је следећа:

1. Кина: 1,3 трилиона долара
2.Сједињене Државе: 446 млрд УСД
3. Индија: 336 млрд УСД

Кинеску пољопривредну производњу карактерише велики обим, разноврсност и ефикасност. Много је улагала у пољопривредна истраживања, технологију и инфраструктуру, што је повећало приносе и квалитет усева и стоке. Међутим, Кина се такође суочава са различитим еколошким и друштвеним проблемима, као што су деградација тла, недостатак воде и неједнакост прихода, који захтевају одржива и правична решења.

Кина, која има 1,4 милијарде становника и огромну површину од 9,6 милиона квадратних километара, произвела је пољопривредних производа у вредности од 1,3 трилиона долара у 2021. години, у односу на 1,2 трилиона долара 2020. године.

Илустрација: Кинези су највећи произвођачи пшенице на планети

Сједињене Државе, које имају 331 милион становника и копнену површину од 9,1 милион квадратних километара, произвеле су пољопривредних производа у вредности од 446 млрд УСД 2021. године, у односу на 433 млрд УСД 2020. Америка је главни произвођач усева као што су кукуруз, соја, пшеница и памук, као и говедина, млечни производи и живина. САД такође извозе велики део својих пољопривредних производа, а Кина је један од њених највећих купаца упркос недавним трговинским тензијама.

Индија, која има 1,4 милијарде становника и копнену површину од 3,3 милиона квадратних километара, произвела је пољопривредних производа у вредности од 336 млрд УСД у 2021. години, у односу на 311 млрд УСД у 2020. Главни је произвођач усева као што су пиринач, пшеница, шећерна трска и памук, као и воће и поврће. Индија такође има разноврстан агроеколошки систем који укључује кишну пољопривреду и наводњавање, као и сточарство и рибарство.

Друге земље које воде пољопривредну производњу у свету су Бразил, Русија, Француска, Индонезија, Тајланд, Аргентина и Турска. Ове земље такође значајно доприносе глобалном снабдевању храном и запошљавају милионе људи у пољопривредном сектору. Међутим, суочавају се са различитим изазовима као што су крчење шума, деградација земљишта, недостатак воде и климатске промене, који захтевају иновативна решења и друштвено деловање.

Према последњим подацима ФАО, процењена вредност пољопривредне производње у Русији у 2021. години износи 71,8 млрд УСД. Русија је једна од највећих земаља на свету, са површином од 17,1 милион квадратних километара и популацијом од 144 милиона. Земља има разнолику климу и географију, у распону од тундре и шума до степа и пустиња, које подржавају различите врсте усева и стоке.

Илустрација: Бразил је највећи извозник воћа а посебно ораха
Бразил највећи извозник

Бразил је и даље највећи светски извозник пољопривредних производа, показују најновији подаци бразилског Министарства пољопривреде, сточарства и снабдевања. Бразил је 2021. године испоручио пољопривредних производа у вредности од 104 млрд УСД, у односу на 100 млрд УСД 2020. године, упркос изазовима које представљају пандемија ковид-19, временски екстреми и логистичка ограничења. Бразилски пољопривредни извоз чинио је више од 30% његовог укупног извоза и помогао је да се надокнади трговински дефицит у другим секторима.

Бразил, који има површину од 8,5 милиона квадратних километара и 213 милиона становника, познат је по својим богатим природним ресурсима и повољној клими за пољопривреду. Земља је главни произвођач усева као што су соја, кукуруз, кафа, шећер и говедина, као и воће и ораси. Бразил такође има разнолик пољопривредни сектор који укључује шумарство, аквакултуру и биогорива. Међутим, земља се суочава са различитим еколошким и друштвеним изазовима, укључујући крчење шума, ерозију тла, загађење воде и сукобе око земљишта.

Илустрација: Кинези из Бразила увозе соју

Кина, највећи пољопривредни произвођач на свету, такође је велики увозник бразилских пољопривредних производа, чинећи више од 30% укупног бразилског пољопривредног извоза. Растућа кинеска средња класа и промене навика у исхрани повећале су потражњу за сојом, месом и другим производима, чинећи Бразил кључним добављачем. Други велики увозници бразилских пољопривредних производа укључују Европску унију, Сједињене Државе и Јапан, између осталих.

Сајт Агросмарт помиње да ФАО и друге међународне организације позивају на већа улагања у пољопривреду, истраживање, образовање и инфраструктуру, као и политике које промовишу друштвену и еколошку одрживост. Будућност пољопривреде зависи од избора које доносимо данас.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4044544/kina-vodi-svetski-agrar-proizvede-vise-nego-amerika-indija-brazil-i-rusija

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар