Кило киселог купуса као пола килограма меса

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

Вакумирано паковање листова киселог купуса за сарму једног произвођача достигло је цену од 460 динара за килограм.

Поскупљење овог производа, неизоставног током зимских месеци, шокирало је многе грађане. Међутим, има и оних који сматрају да је то још увек подношљиво, имајући у виду шта све изискује кисељење купуса у кућној режији. Како било, килограм купуса кошта као пола килограма меса.

У трговинским ланцима је велики распон цена за ову намирницу, па се поставља питање да ли су трошкови производње заиста порасли толико да оправдају скок на 460 динара.

Килограм упакованих листова за сарму продаје се и за 400 динара. Робне марке трговинских ланаца су увек јефтиније, те тако овај производ са њиховим жигом кошта углавном од 330 до 350, а на акцији се може наћи и за 270 динара. Главица киселог купуса је повољнија и продаје се углавном за око 250 динара.

Кисељење купуса је ове године касније кренуло због топлог времена. За грађане који ову зимницу планирају у свом дому да припремају, килограм свежих главица у трговинским ланцима кошта углавном од 30 до 60 динара. На зеленим пијацама купус је скупљи и креће се од 40 до 80 динара широм Србије.

Ни на зеленим пијацама није боља ситуација. Килограм листова је од 400 до 420, а укисељена главица се креће од 250 до 280 динара. У једном познатом мегамаркету кажу да је кисели купус поскупео 10 одсто за годину дана.

– Не спада у производ који је забележио неки изненађујући скок – кажу саговорници. – У питању су само листови за сарму, па када узмете у обзир читав процес који треба да прође, онда цена није необична. Свакако, има и јефтинијих произвођача, па потрошачи имају могућност избора.

Илустрација: Цена киселог купуса је нижа на зеленим пијацама

И Невена Јовановић из Београда, која због посла не може превише времена да проводи у кухињи, сматра да цена од 400 до 460 динара није превише висока, јер сарму не прави сваког дана.

– Када помислите шта све треба да се уради да бисте добили добар кисели купус у кућној варијанти, колико је то малтретирање, онда није много скупо – каже Јовановићева. – За мене је већи проблем што поскупљују храна и роба која се свакодневно користи. На пример, сиреви, млечни производи, производи за личну хигијену…

С друге стране, Београђанка Душанка Стевановић истиче да је за њу шокантна цена киселог купуса.

– То је једна од основних намирница у Србији током зиме – каже Стевановићева. – Највише користимо купус, праве се сарме, подварци, сада су и славе.

Према подацима Републичког завода за статистику, инфлација је у октобру износила 15 одсто. Поврће је за годину дана поскупело 22,3 одсто. Када је у питању храна, рекордер по скоку цена су млеко, млечни производи и јаја, који су поскупели 39,6 процената.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3920580/i-sarma-postaje-luksuz-kilo-kiselog-kupusa-kosta-kao-pola-kile-mesa

ФОТО:

Srodni tekstovi

Оставите коментар